Навијачи БиХ на Копакабани!

Бар на Копакабани је претходних дана био место окупљања симпатизера Змајева, а синоћ је и томе дошао крај.

Фудбал 22.06.2014 | 16:32
Навијачи БиХ на Копакабани!

Једини дебитант на Мундијалу је брже него што се очекивало завшрио свој историјски наступ. Босна и Херцеговина је положила оружје много лакше него што се то очекивало. Нису личили на ону екипу из квалификација, све што се дешавало у припремном периоду је оставило трага. Змајеви су летели свако на своју страну и остали без пламена.

Навијачи БиХ су били једни од бројнијих Европљана у Рију ових дана. Процене кажу да их је било преко 6.000 хиљада. Више него Шпанаца. Врло брзо су направили и своју „тврђаву“ у Рију. Освојили су бар Рута 66 на Копакабани, окитили га својим заставама и представљали атракцију, па су им се у навијању придруживали и Бразилци и навијали осталих селекција. Тако је било и синоћ.

Очекивања пред меч са Нигеријом међу Босанцима су била велика. Као и еуфорија која је пратила ову репрезентацију. Добра партија против Аргентине их је додатно „попалила“ па се очекивало да Нигерија лако падне. У Рути 66, окупили су се Сарајлије, Тузлаци, Брчаци, емигранти из САД, Канаде...

"Ако не победимо Нигерију, онда и не заслужујемо да идемо даље", рекао је један од њих.

Занима их и шта се пише у Србији.

"Бога ти је л’ тачно оно у анкетама да људи у Србији највише навијају за БиХ? Лажирају ли се те анкете? Ако је истина, онда свака част! И ми смо на прошлом Мундијалу навијали за Србију. Нећемо ваљда навијати за Гану!?", казао нам је један Сарајлија у ишчекивању почетка меча са Нигеријом. Све је било спремно за прву Мундијалску победу Змајева.

И можда би тако и било да недорасли судија са Новог Зеланда није поништио чист гол Едину Џеку. Када је нападач Манчестер Ситија затресао мрежу, цео кафић је скочио, почело је велико славље да би потом уследили шок и неверица због поништеног гола. Надали су се да је то увод у победу и да судијска грешка неће бити кобна.

Али, како је меч одмицао, тако је и забринутост међу Босанцима расла.

"Морао је Ведо да му почне. Што игра са једним шпицем против Нигерије? Џеко се и не помера, отвара се к’о конзерва", гласили су коментари.

Селектору Сушићу су сви замерали што је опет оставио Ибишевића и Колашинца на клупи. Гол Нигерије је наговестио црне слутње да победа измиче. Већ средином другог полувремена, изгледало је као да ни навијачи више не верују у своје Змајеве. Посебно су пљуштали негативни коментари на рачун капитена Спахића којем су поручили да му је време да се пензионише јер су их његови киксеви и раније скупо коштали. Некадашњи миљеник Џеко је такође био на тапету. Разочарала их је његова индолентност на терену. Никоме није било јасно како БиХ игра тако слабо и како Нигерија тако лако одолева. Једини који су заслужили похвале су били голман Беговић и везиста Бешић. Сви остали су разочарали верне навијаче који су прешли пола света да дођу у Бразил. На стативи после шута Џека је умрла и последња нада навијача БиХ.

“Срамота ме ја да изађем на улицу. Први пут учествујемо на Мундијалу и да завршимо овако... Не знам шта да кажем. Жао ми оного народа у Босни, ово им је била једина радост“, јадао се Емир из Сарајева.

Босна и Херцеговина је после другог кола испала из трке за осмину финала. Кивни су на судију, али поштено признају да репрезентација са онаквом игром није ни заслужила другачији епилог. Ипак, има их и који позитивно размишљају.

“Шта ћеш јаране... Шта тек да кажу Шпанци или Енглези? Спорт је ово, нема разлога да сада сви падамо у несвест. Дебитовали смо на Мундијалима, сада нам остаје да се спремамо да изборимо и прво учешће на ЕП“, мирно је коментарисао Нермин.

Селектор Сушић је прецртан у срцима навијача. Кажу да је превише мекан, да није имао храбрости да заигра са два нападача против Нигерије. Надају се да ће га наследити Душко Бајевић или Ваха Халилхоџић јер они важе за тренере чврсте руке какви су потребни овој репрезентацији.

Вишедневној фешти у Рути 66 је дошао крај. Већ колико сутра, многи од босанских навијача одлазе из Бразила. У Салвадору против Ирана, Змајеви неће имати подршку на какву су навикли. Висок узлет је значио и стрмоглав пад. Или је црно или је бело. Нема средине. Јер Балкан...

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

етнолог

23.06.2014 15:05

Тако ти је јаране док се једном не смркне дотле другом не сване.

ОДГОВОРИТЕ