Navijači BiH na Kopakabani!

Bar na Kopakabani je prethodnih dana bio mesto okupljanja simpatizera Zmajeva, a sinoć je i tome došao kraj.

Fudbal 22.06.2014 | 16:32
Navijači BiH na Kopakabani!

Jedini debitant na Mundijalu je brže nego što se očekivalo zavšrio svoj istorijski nastup. Bosna i Hercegovina je položila oružje mnogo lakše nego što se to očekivalo. Nisu ličili na onu ekipu iz kvalifikacija, sve što se dešavalo u pripremnom periodu je ostavilo traga. Zmajevi su leteli svako na svoju stranu i ostali bez plamena.

Navijači BiH su bili jedni od brojnijih Evropljana u Riju ovih dana. Procene kažu da ih je bilo preko 6.000 hiljada. Više nego Španaca. Vrlo brzo su napravili i svoju „tvrđavu“ u Riju. Osvojili su bar Ruta 66 na Kopakabani, okitili ga svojim zastavama i predstavljali atrakciju, pa su im se u navijanju pridruživali i Brazilci i navijali ostalih selekcija. Tako je bilo i sinoć.

Očekivanja pred meč sa Nigerijom među Bosancima su bila velika. Kao i euforija koja je pratila ovu reprezentaciju. Dobra partija protiv Argentine ih je dodatno „popalila“ pa se očekivalo da Nigerija lako padne. U Ruti 66, okupili su se Sarajlije, Tuzlaci, Brčaci, emigranti iz SAD, Kanade...

"Ako ne pobedimo Nigeriju, onda i ne zaslužujemo da idemo dalje", rekao je jedan od njih.

Zanima ih i šta se piše u Srbiji.

"Boga ti je l’ tačno ono u anketama da ljudi u Srbiji najviše navijaju za BiH? Lažiraju li se te ankete? Ako je istina, onda svaka čast! I mi smo na prošlom Mundijalu navijali za Srbiju. Nećemo valjda navijati za Ganu!?", kazao nam je jedan Sarajlija u iščekivanju početka meča sa Nigerijom. Sve je bilo spremno za prvu Mundijalsku pobedu Zmajeva.

I možda bi tako i bilo da nedorasli sudija sa Novog Zelanda nije poništio čist gol Edinu Džeku. Kada je napadač Mančester Sitija zatresao mrežu, ceo kafić je skočio, počelo je veliko slavlje da bi potom usledili šok i neverica zbog poništenog gola. Nadali su se da je to uvod u pobedu i da sudijska greška neće biti kobna.

Ali, kako je meč odmicao, tako je i zabrinutost među Bosancima rasla.

"Morao je Vedo da mu počne. Što igra sa jednim špicem protiv Nigerije? Džeko se i ne pomera, otvara se k’o konzerva", glasili su komentari.

Selektoru Sušiću su svi zamerali što je opet ostavio Ibiševića i Kolašinca na klupi. Gol Nigerije je nagovestio crne slutnje da pobeda izmiče. Već sredinom drugog poluvremena, izgledalo je kao da ni navijači više ne veruju u svoje Zmajeve. Posebno su pljuštali negativni komentari na račun kapitena Spahića kojem su poručili da mu je vreme da se penzioniše jer su ih njegovi kiksevi i ranije skupo koštali. Nekadašnji miljenik Džeko je takođe bio na tapetu. Razočarala ih je njegova indolentnost na terenu. Nikome nije bilo jasno kako BiH igra tako slabo i kako Nigerija tako lako odoleva. Jedini koji su zaslužili pohvale su bili golman Begović i vezista Bešić. Svi ostali su razočarali verne navijače koji su prešli pola sveta da dođu u Brazil. Na stativi posle šuta Džeka je umrla i poslednja nada navijača BiH.

“Sramota me ja da izađem na ulicu. Prvi put učestvujemo na Mundijalu i da završimo ovako... Ne znam šta da kažem. Žao mi onogo naroda u Bosni, ovo im je bila jedina radost“, jadao se Emir iz Sarajeva.

Bosna i Hercegovina je posle drugog kola ispala iz trke za osminu finala. Kivni su na sudiju, ali pošteno priznaju da reprezentacija sa onakvom igrom nije ni zaslužila drugačiji epilog. Ipak, ima ih i koji pozitivno razmišljaju.

“Šta ćeš jarane... Šta tek da kažu Španci ili Englezi? Sport je ovo, nema razloga da sada svi padamo u nesvest. Debitovali smo na Mundijalima, sada nam ostaje da se spremamo da izborimo i prvo učešće na EP“, mirno je komentarisao Nermin.

Selektor Sušić je precrtan u srcima navijača. Kažu da je previše mekan, da nije imao hrabrosti da zaigra sa dva napadača protiv Nigerije. Nadaju se da će ga naslediti Duško Bajević ili Vaha Halilhodžić jer oni važe za trenere čvrste ruke kakvi su potrebni ovoj reprezentaciji.

Višednevnoj fešti u Ruti 66 je došao kraj. Već koliko sutra, mnogi od bosanskih navijača odlaze iz Brazila. U Salvadoru protiv Irana, Zmajevi neće imati podršku na kakvu su navikli. Visok uzlet je značio i strmoglav pad. Ili je crno ili je belo. Nema sredine. Jer Balkan...

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

etnolog

23.06.2014 15:05

Tako ti je jarane dok se jednom ne smrkne dotle drugom ne svane.

ODGOVORITE