Познати мијењају вјероисповјест

Синан Сакић, Лепа Брена и Дуња Илић су неке од звезда које су одлучиле да пређу у другу религију.

Србија 22.06.2014 | 17:37
Познати мијењају вјероисповјест

Без обзира што такав потез увек прати много контроверзи, Синан Сакић, Лепа Брена и Дуња Илић су неке од звезда које су одлучиле да пређу у другу религију.

Некада ''Шефица подземља'', Дуња Илић је изазвала праву буру када је одлучила да се одрекне православља и пређе у ислам, у којем је, како каже, пронашла духовни мир, али она није једина домаћа позната личност која је одлучила да промени веру!

Фолк певач Синан Сакић и његова супруга Сабина пронашли су мир код индијског духовног вође Саи Бабе од кога су научили да су слава и богатство само пролазне ствари, али и уверили се у бројна чуда.

Синан је први пут боравио у Индији 1996. након што је његов најмлађи син Ален задобио тешке опекотине, а касније је увек истицао да за његово излечење може захвалити и боравку у храму Саи Бабе.

"Волим све религије, али у будизму сам пронашао оно што највише волим и сваким даном радим на духовном узрастању", рекао је Синан Сакић.

Међу онима који су променили вероисповест је и легендарна певачица Лепа Брена која је ислам заменила православљем, а на крштењу је добила име Јелена. Она није желела да коментарише разлог за овакав корак, али се придржава свих православних правила и заједно са породицом слави Светог архангела Михаила.

Бивши кошаркаш Црвене звезде Омар Абдул Томас такође је од оних који је променио веру. Он је из ислама прешао у православље.

"Жена је прва која ми је указала на лепоту православља, а временом сам пронашао мир који сам дуго тражио. Свештеник у Либану ми је говорио да у Србији постоји пуно цркава и манастира који су прави рај на
земљи", рекао је тада Омар Томас.

Тренд промене вере је већ деценијама постао сасвим нормална ствар међу светским звездама, и у иностранству се томе придаје много мање пажње него што је случај код нас. Најчувенији боксер свих времена за кога многи тврде и да је највећа спортска звезда XX века, Мухамед Али, у историју је ушао захваљујући невероватној техници бокса и њеним резултатима, али и као личност која је јавно признала да је прешла у ислам и постала његов велики пропагатор.

Рођен као Касијус Клеј и одгајан у хришћанском духу, талентовани боксер је једном приликом у Харлему чуо проповед неког од следбеника Елијаха Мухамеда, а он му је касније дао име Мухамед Али.

Његовим стопама кренуо је и Мајк Тајсон, још једна боксерска легенда.

Он је прешао у ислам током издржавања затворске казне од 1992. до 1995.године. јегово друго име је Малик Абдул Азиз.

Холивудски суперстар Том Круз најпознатији је следбеник и гласноговорник сајентологије, а занимљиво је да је његова мајка била католик и да је он једно време озбиљно желео да постане свештеник, али га је глума одвукла на другу страну. На списку познатих сајентолога су и Дастин Хофман, Џон Траволта, Кели Престон, Оливер Стоун, Лари Кинг, Лиза Мари Присли, Џулијет Луис, Џејсон Ли, Пичис Гелдоф…

Глумица Џулија Робертс изјавила је да је цела њена породица прихватила хиндуизам после филма “Једи, моли, воли” у коме је играла главну улогу, и објаснила је како ју је искуство потпуно променило. Џулија је предан верник, а њен колега Ричард Гир се још у својим двадесетим година заинтересовао за будизам, иако је одгајан је у духу Методистичке цркве.

 Извор: КУРИР

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

гузина

22.06.2014 13:44

Синан није мого промијенит вјеру, јер није је ни имао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо далеко

22.06.2014 13:45

Свако има право на избор. Да ли је Брена променила веру или поштује мужевљеву славу, е то је већ њена лична ствар. Како год, нека је жива и здрава.Касијус Клеј, односно Мухамед Али је променио веру да би избегао да се бори у Вијетнаму. Због тога је у Америци наисао на осуду јавног мњења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

22.06.2014 14:15

Пустите нека вјерује свако у оно гдје се дусевно најбоље осјеца. То је лицна ствар свакога, код нас на залост нузно повезано са нацијом и због тога настали многи проблеми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лидија

22.04.2020 14:29

Подписујем сваку ријец, вјера је избор нас и наса интима.

Name

Питам се Питам

22.06.2014 14:21

За брену невјерујем,циста нагадјања,Ако слави музеву славу то је из постовања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

22.06.2014 14:59

Ако је то слободан избор,без притиска било кога(власти, појединца и сл.)зашто не.Тренутно у једној бившој Ју републици, која је примљена у ЕУ,појединци су приморани промјенити православну вјеру ради лакшег рјешавања статусних питања. Слично у врије отоманске империје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

22.06.2014 14:59

Које безвезњарије, нека верује свако како жели, зато се и зове вера. код нас то иде на сва звона. Који примитивизам. С друге стране , неверство, разводи коцкање, опијање и неморал се не спомињу, ту влада "душевни мир".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

22.06.2014 18:12

Ајд све али по чему је ова Дуња Илић звијезда??

ОДГОВОРИТЕ
Name

рањаш

22.06.2014 19:07

Срећна слава свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја в.23.06.2014

23.06.2014 05:37

Ја неби никада променила своју веру а неби се ни удала за другу веру ЈЕР ВУК ДЛАКУ МЕЊА А ЋУД НЕЕЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦЦ

23.06.2014 20:49

Брена православкиња?! Ма дајте хахаха јесте смесни

ОДГОВОРИТЕ