Турска кошарка ће владати Европом!

Клубови из једне од најмоћних економија на свету стали раме уз раме с највећима на континенту. Квартет гиганата из Истанбула спремио преко 100 милиона долара за предстојећу сезону.

Кошарка 22.06.2014 | 14:51
Турска кошарка ће владати Европом!

Седамдесетих, па и почетком 80-их година прошлог века, Италија је била европска НБА. Утркивали су се кошаркашки гиганти са Апенина око најбољих европскиг играча, не жалећи, за то време огроман новац, који је неретко био чак и већи од „америчког“ само да би континенталне звезде засијале на италијанском кошаркашком небу. Потом су шпански клубови почели да упумпавају огромна финансијска средства у клупски баскет, да би почетком 90-их солунска и атинска кошаркашка регија биле најиздашније. Са распадом СССР, ни Русима није било жао да значајна средства „убаце“ у кошарку.

Међутим, времена су се променила. Финансије скоро деценију и по „даве“ италијанску кошарку. Болоњски великани, Виртус и Фортитудо, морали су кроз ниже лиге да се „освесте“ да је њихова златна ера прошла. Кроз исти болан процес ће проћи и Монтепаски, који је очигледно „преплатио“ све успехе. У Шпанији је нешто боља ситуација, али само ако се гледа први ешелон: Барселона, Реал, Уникаха, Валенсија и Лаборал кућа, док остатак Лиге балансира на граници неликвидности...

Грчка је одавно сведена на Олимпијакос и Панатинаикос чији велики буџети, па чак и значајно умањени у односну на времена када су харали Европом, прикривају „немаштину“ у остатку земље.

Ко онда „прети“ Европи? Турска кошаркашко-финансијска империја. Годину по годину, милион по милион, Турци, ослоњени на можда и најјачу националну економију од Атлантика до Индије, нису журили да се „преко ноћи“ наметну као главни финансијски фактор. Смирено су чекали својих „пет минута“. И дочекали су. Све више су турске лире примамљивије од евра, Истанбул је привлачнији од Мадрида, Милана, Барселоне...

Ако је веровати информацијама са Босфора, велика четворка из Истанбула, Фенербахче, Анадолу Ефес и Бешикташ имаће следеће године збирно преко 100 милиона долара буџет. Али то није све. Дарушафака, која је у власништву породице Башкирт, једне од најбогатијих у Турској, спремна је да одвоји новца колико је потребно не би ли се умешала у борбу за националну круну. Укратко, има отворен буџет...

И „комшије“ из Бандирме, које су освојиле прво место у лигашком делу, које финансијски подупире Банвит, једна од највећих компанија на свету за одгој и прераду живине, планира да и следеће сезоне има репрезентативан буџет, од чак десет милиона долара.

Трабзон и Газиантеп не могу да досегну финансијске висине као турска елита, али буџети од седам, односно пет милиона долара далеко изнад могућности огромног дела Европе, па онда не чуди што је кошаркашка имиграција у Турској сваким даном све бројнија и све квалитетнија.

Наравно, коначан циљ је да турска кошарка, не само финансијски, већ и спортски завлада Европом. Засад јој то није успевало. Питање је само када ће...

ОБРАДОВИЋ И ИВКОВИЋ
Колико је турска клупска акошарка финансијски моћна сведоче и примери два наша велика тренера. Фенербахче је још прошлог лета добио „рат“ са остатком Европе за Жељка Обрадовића, који је, ако је веровати Турцима, најплаћенији тренер у историји европске кошарке, са годишњом платом од 2,4 милиона евра. Анадолу Ефес је пак поразио све овог пролећа ангажовањем Душана Ивковића, који ће у наредне две сезоне примати 1,5 милиона евра годишње. Међутим, није све у новцу, оба истанбулска великана су спремна да у свој систем имплеметирају шампионске концепте српских стручњака.

58 МИЛИОНЕРА
Прелазни рок је у јеку, па је веома тешко направити листу најплаћенијих играча за наредну сезону. Што се тиче последње, према незваничним подацима, у Европи је играло 58 милионера, 21 у Русији (ЦСКА 9, Химки 5, Локомотива Кубањ 4, Уникс 3), 18 у Шпанији (Барселона 8, Реал 7, Лаборал кућа 2, Уникаха 1), 16 у Турској (Фенербахчле 7, Анадолу Ефес 5, Галатасарај 4), два у Грчкој (Олимпијакос 1, Панатинаикос 1 и један у Италији (Емпорио Армани).

ДЕМИРЕЛ
Један од најзаслужнијих што је турска кошарка доспела у европске висине је председник тамошње федерације Тургај Демирел. За шест мандата, од 1992. године, када је изабран за председника, до данас, успео је да подигне буџет федерације са 600.000 на 75 милиона долара годишње!

“СИМБОЛИЧНА“ ТРИ МИЛИОНА
Буџети осталих учесника турског шампионата, који се крећу у распону од једног до три милиона долара, када се упореде са најбогатијима, изгледају „симболични“. Међутим, у већини европских земаља били би у самом врху.

БУЏЕТИ
ФЕНЕРБАХЧЕ 30.000.000 евра
АНАДОЛУ ЕФЕС 25.000.000 евра
ГАЛАТАСАРАЈ 20.000.000 евра
БАНВИТ 10.000.000 долара
ТРАБЗОН 7.000.000 долара
ГАЗИАНТЕП 5.000.000 долара
БЕШИКТАШ 4.000.000 долара

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

22.06.2014 16:04

Знаци бице ред престати гледати косарку

ОДГОВОРИТЕ