Turska košarka će vladati Evropom!

Klubovi iz jedne od najmoćnih ekonomija na svetu stali rame uz rame s najvećima na kontinentu. Kvartet giganata iz Istanbula spremio preko 100 miliona dolara za predstojeću sezonu.

Košarka 22.06.2014 | 14:51
Turska košarka će vladati Evropom!

Sedamdesetih, pa i početkom 80-ih godina prošlog veka, Italija je bila evropska NBA. Utrkivali su se košarkaški giganti sa Apenina oko najboljih evropskig igrača, ne žaleći, za to vreme ogroman novac, koji je neretko bio čak i veći od „američkog“ samo da bi kontinentalne zvezde zasijale na italijanskom košarkaškom nebu. Potom su španski klubovi počeli da upumpavaju ogromna finansijska sredstva u klupski basket, da bi početkom 90-ih solunska i atinska košarkaška regija bile najizdašnije. Sa raspadom SSSR, ni Rusima nije bilo žao da značajna sredstva „ubace“ u košarku.

Međutim, vremena su se promenila. Finansije skoro deceniju i po „dave“ italijansku košarku. Bolonjski velikani, Virtus i Fortitudo, morali su kroz niže lige da se „osveste“ da je njihova zlatna era prošla. Kroz isti bolan proces će proći i Montepaski, koji je očigledno „preplatio“ sve uspehe. U Španiji je nešto bolja situacija, ali samo ako se gleda prvi ešelon: Barselona, Real, Unikaha, Valensija i Laboral kuća, dok ostatak Lige balansira na granici nelikvidnosti...

Grčka je odavno svedena na Olimpijakos i Panatinaikos čiji veliki budžeti, pa čak i značajno umanjeni u odnosnu na vremena kada su harali Evropom, prikrivaju „nemaštinu“ u ostatku zemlje.

Ko onda „preti“ Evropi? Turska košarkaško-finansijska imperija. Godinu po godinu, milion po milion, Turci, oslonjeni na možda i najjaču nacionalnu ekonomiju od Atlantika do Indije, nisu žurili da se „preko noći“ nametnu kao glavni finansijski faktor. Smireno su čekali svojih „pet minuta“. I dočekali su. Sve više su turske lire primamljivije od evra, Istanbul je privlačniji od Madrida, Milana, Barselone...

Ako je verovati informacijama sa Bosfora, velika četvorka iz Istanbula, Fenerbahče, Anadolu Efes i Bešiktaš imaće sledeće godine zbirno preko 100 miliona dolara budžet. Ali to nije sve. Darušafaka, koja je u vlasništvu porodice Baškirt, jedne od najbogatijih u Turskoj, spremna je da odvoji novca koliko je potrebno ne bi li se umešala u borbu za nacionalnu krunu. Ukratko, ima otvoren budžet...

I „komšije“ iz Bandirme, koje su osvojile prvo mesto u ligaškom delu, koje finansijski podupire Banvit, jedna od najvećih kompanija na svetu za odgoj i preradu živine, planira da i sledeće sezone ima reprezentativan budžet, od čak deset miliona dolara.

Trabzon i Gaziantep ne mogu da dosegnu finansijske visine kao turska elita, ali budžeti od sedam, odnosno pet miliona dolara daleko iznad mogućnosti ogromnog dela Evrope, pa onda ne čudi što je košarkaška imigracija u Turskoj svakim danom sve brojnija i sve kvalitetnija.

Naravno, konačan cilj je da turska košarka, ne samo finansijski, već i sportski zavlada Evropom. Zasad joj to nije uspevalo. Pitanje je samo kada će...

OBRADOVIĆ I IVKOVIĆ
Koliko je turska klupska akošarka finansijski moćna svedoče i primeri dva naša velika trenera. Fenerbahče je još prošlog leta dobio „rat“ sa ostatkom Evrope za Željka Obradovića, koji je, ako je verovati Turcima, najplaćeniji trener u istoriji evropske košarke, sa godišnjom platom od 2,4 miliona evra. Anadolu Efes je pak porazio sve ovog proleća angažovanjem Dušana Ivkovića, koji će u naredne dve sezone primati 1,5 miliona evra godišnje. Međutim, nije sve u novcu, oba istanbulska velikana su spremna da u svoj sistem implemetiraju šampionske koncepte srpskih stručnjaka.

58 MILIONERA
Prelazni rok je u jeku, pa je veoma teško napraviti listu najplaćenijih igrača za narednu sezonu. Što se tiče poslednje, prema nezvaničnim podacima, u Evropi je igralo 58 milionera, 21 u Rusiji (CSKA 9, Himki 5, Lokomotiva Kubanj 4, Uniks 3), 18 u Španiji (Barselona 8, Real 7, Laboral kuća 2, Unikaha 1), 16 u Turskoj (Fenerbahčle 7, Anadolu Efes 5, Galatasaraj 4), dva u Grčkoj (Olimpijakos 1, Panatinaikos 1 i jedan u Italiji (Emporio Armani).

DEMIREL
Jedan od najzaslužnijih što je turska košarka dospela u evropske visine je predsednik tamošnje federacije Turgaj Demirel. Za šest mandata, od 1992. godine, kada je izabran za predsednika, do danas, uspeo je da podigne budžet federacije sa 600.000 na 75 miliona dolara godišnje!

“SIMBOLIČNA“ TRI MILIONA
Budžeti ostalih učesnika turskog šampionata, koji se kreću u rasponu od jednog do tri miliona dolara, kada se uporede sa najbogatijima, izgledaju „simbolični“. Međutim, u većini evropskih zemalja bili bi u samom vrhu.

BUDžETI
FENERBAHČE 30.000.000 evra
ANADOLU EFES 25.000.000 evra
GALATASARAJ 20.000.000 evra
BANVIT 10.000.000 dolara
TRABZON 7.000.000 dolara
GAZIANTEP 5.000.000 dolara
BEŠIKTAŠ 4.000.000 dolara

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

22.06.2014 16:04

Znaci bice red prestati gledati kosarku

ODGOVORITE