На данашњи дан: "Божија рука" Марадоне

Те 1986. можда и највећу пажњу привлачио је четвртфинални дуел Аргентинаца и Енглеза, јер су се сусрели тимови који су и пре такмичења сврставани међу највеће фаворите, а чије су земље две године раније ратовале на Фокладнским острвима. Играли су фудбал баш на ови дан, 22. јун који ће се вечно памтити по Марадониним потезима.

Фудбал 22.06.2014 | 14:40
На данашњи дан: "Божија рука" Марадоне

"Горди албион" је предводио најбољи стрелац тог Мондијала Гари Линекер, а "гаучосе" непредвидиви Марадона који је ушао у историју фудбала по своја два поготка на овој утакмици.

Први је дао руком, правећи се на терену да је то учинио главом, што је судији промакло па је тај потез остао запамћен као "Божја рука", како је то најбољи играч шампионата сликовито описао.

Други је "кудрави Гаучос" постигао нанизавши пет противничких играча пре него што је своју мајсторију крунисао слањем лопте у мрежу. За многе је тај погодак не само најлепши у историји светских првенстава, већ и од када се фудбал игра.

Утешни гол за Енглезе постигао је управо Линекер, пред крај меча.

Марадона је, потом два поготка дао Белгији у полуфиналу, а онда је на ред дошао велики дуел са Западном Немачком за трофеј.

На два гола "гаучоса" селекција СР Немачке одговорила је преко Руменигеа и Фелера у самој завршници, али је седам минута пре краја Буручага искористио сјајно додавање Марадоне да постави коначних 3:2 у корист Аргентинаца који су тако по други пут у својој историји пригрлили пехар намењен прваку света. Од тога не би било ничег да баш 22. јуна садашњи селектор Аргентине није са два своја потеза ушао у историју фудбала.

Ево линкова за голове...

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ДббсyтХДп2о

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=јк-кXwјАСЕЕ

 

Коментари / 0

Оставите коментар