Na današnji dan: "Božija ruka" Maradone

Te 1986. možda i najveću pažnju privlačio je četvrtfinalni duel Argentinaca i Engleza, jer su se susreli timovi koji su i pre takmičenja svrstavani među najveće favorite, a čije su zemlje dve godine ranije ratovale na Fokladnskim ostrvima. Igrali su fudbal baš na ovi dan, 22. jun koji će se večno pamtiti po Maradoninim potezima.

Fudbal 22.06.2014 | 14:40
Na današnji dan: "Božija ruka" Maradone

"Gordi albion" je predvodio najbolji strelac tog Mondijala Gari Lineker, a "gaučose" nepredvidivi Maradona koji je ušao u istoriju fudbala po svoja dva pogotka na ovoj utakmici.

Prvi je dao rukom, praveći se na terenu da je to učinio glavom, što je sudiji promaklo pa je taj potez ostao zapamćen kao "Božja ruka", kako je to najbolji igrač šampionata slikovito opisao.

Drugi je "kudravi Gaučos" postigao nanizavši pet protivničkih igrača pre nego što je svoju majstoriju krunisao slanjem lopte u mrežu. Za mnoge je taj pogodak ne samo najlepši u istoriji svetskih prvenstava, već i od kada se fudbal igra.

Utešni gol za Engleze postigao je upravo Lineker, pred kraj meča.

Maradona je, potom dva pogotka dao Belgiji u polufinalu, a onda je na red došao veliki duel sa Zapadnom Nemačkom za trofej.

Na dva gola "gaučosa" selekcija SR Nemačke odgovorila je preko Rumenigea i Felera u samoj završnici, ali je sedam minuta pre kraja Buručaga iskoristio sjajno dodavanje Maradone da postavi konačnih 3:2 u korist Argentinaca koji su tako po drugi put u svojoj istoriji prigrlili pehar namenjen prvaku sveta. Od toga ne bi bilo ničeg da baš 22. juna sadašnji selektor Argentine nije sa dva svoja poteza ušao u istoriju fudbala.

Evo linkova za golove...

https://www.youtube.com/watch?v=DbbsytHDp2o

https://www.youtube.com/watch?v=jk-kXwjASEE

 

Komentari / 0

Ostavite komentar