Власти Српске јавно за Русију - тајно за НАТО

Да улазак Републике Српске у НАТО алијансу није празна прича, као и озбиљност овог питања по Републику Српску, потврђују и изјаве српских политичара, јавља Глас Русије. Не само изјаве, него и њихово досљедно деловање и конкретни кораци ка уваљивању Републике Српске у НАТО.

Република Српска 22.06.2014 | 16:44
Власти  Српске јавно за Русију - тајно за НАТО

Навешћемо неколико примера, а има их много више...

Наиме представник из Републике Српске у заједничким органима БиХ, Ана Тришић-Бабић, која је на функцији председника "Комисије за НАТО интеграцијски процес БиХ", као и на функцији заменика министра спољних послова БиХ сваким даном и својим поступцима гура Републику Српску ближе НАТО, преноси Глас Русије.

Све то не би било чудно да она није представник из Републике Српске, као и сви остали политичари из Републике Српске на нивоу БиХ који све ово подржавају, а не заборавимо, представници Републике Српске у заједничким органима су изабрани од стране народа на изборима, па се поставља питање искрености свих политачара из Републике Српске који делују у овом правцу.

У својој недавној изјави је саопштила да она не може да одведе БиХ (а ко пита Републику Српску) у НАТО, те је саопштила да не крије "приврженост" те да је за БиХ добро да буде пуноправна чланица НАТО. Истакла је и то, да је битно, да земља припада некоме, те је скренула пажњу на дешавања у Украјини.

Додала је и то, "да се као друштво у целини улази у НАТО и када друштво схвати колико је њему битан НАТО, у међувремену ће се све реформе урадити". Навела је и то, да у вези НАТО, имају добру сарадњу са невладиним организацијама, са медијима и са НАТО штабом.

Ана Тришић-Бабић ових дана је учествовала на безбедоносном форуму "ГЛОБСЕК 2014" у Братислави, а главне теме форума су трансформација ЕУ и НАТО, актуелна дешавања у Украјини, те процес евроатлантских интеграција земаља западног Балкана.

О томе да је и референдум у Републици Српској о приступању НАТО-у празна прича говори и Одлука Вијећа министара БиХ о успостављању "Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ" на чијем је она челу, као и Закон о одбрани у којем се у чл. 84 говори то да ће БиХ учинити све потребне активности како би ушла у НАТО.

Такође је јасно да овај документ-одлука, Закон о одбрани БиХ и "Комисија за НАТО" на нивоу БиХ и тај читав процес нису у надлежности Републике Српске, јер све одлуке донешене на нивоу БиХ имају правну снагу и за РС и ФБиХ заједно, и то без изузетка.

Стога је јасно да по завршетку "успешног" посла ове комисије, Република Српска скоро па да нема никакве шансе да се одупре овом процесу, па чак ни референдумом, преноси Глас Русије.

Република Српска и народ долазе пред свршен чин. Зашто?

Закони на нивоу БиХ морају проћи двоструку процедуру, Вијеће министара и Представнички дом. Одлуке у Вијећу министара се доносе по принцпу да морају укључивати по1/3 делегата из ентитета (три делегата су из Републике Српске), а када је испуњен тај услов одлука се доноси већином гласова или консензусом, што значи да су и политичари из Републике Српске гласали за ову одлуку.

Опет се поставља питање досљедности српских политичара и њихове искрености према бирачима и народу по питању НАТО.

Од свега овога и не би ни било ништа, да не постоји Закон о одбрани са чланом 84., а који се односи на НАТО. Њега је донела Скупштина БиХ, а у којој је, у овоме случају, опет, нажалост много више политичара из Републике Српске.

Овај Закон је и потписао политичар из Републике Српске, тада председник Скупштине БиХ Никола Шпирић, а гласали су и српски посланици. У Парламенту БиХ седи 14 посланика из Републике Српске.

Закон је пре него што је дошао у Скупштину, такође морао проћи двоструку процедуру. И то, кроз Представнички дом у којем седи 42 представника, а трећина је из Републике Српске. Да би се Закон уопште усвојио као предлог, морала је да гласа трећина посланика из Републике Српске - што је очигледно и било.

Прошао је и Дом народа у којем седи 15 заступника од којих су пет из Републике Српске и морала су три делегата из Републике Српске да гласају да би уопште закон прошао даље. Важно је напоменути да су политичари из Републике Српске из свих политичких опција Републике Српске.

Дана, 13.12.2006. године Председништво једногласно на челу са представником из Републике Српске, Небојшом Радмановићем доноси "Одлуку о прихватању оквирног документа НАТО-вог програма ПфП".

Дана, 02.10.2009. године, предједавајући Председништва БиХ Жељко Комшић (из реда хрватског народа) је предао у Бриселу званични "Захтјев БиХ за Акциони план за чланство у НАТО", а која одлука је морала бити донесена и са саглашношћу друга два представника народа, муслиманског и српског, а који представник је тада био из Републике Српске Небојша Радмановић.

После овог свега наведеног, чињеничног стања, не можемо а да не закључимо да политичари из Републике Српске уваљују свим силама Републику Српску у НАТО. Како се то може оповргнути после описаног чињеничног стања?

Све приче о патриотизму, свих политичара из свих политичких опција из Републике Српске што се тиче НАТО, падају у воду, јер сви који седе тамо у Сарајеву у заједничким институцијама, као и посебно у Бањалуци, раде супротно вољи грађана Републике Српске, те је то још трагичније када знају да становништво Републике Српске у 90-процентном постотку није за ступање у ову војну алијансу, и то из добро знаних, никада доста речених и подсећаних прича, сазнања и чињеница о агресији НАТО-а на Републику Српску и Савезну Републику Југославију и бројних злочина које је починила ова алијанса двема републикама, као и репресији према српском становништву У Републици Српској све до данашњих дана.

Стога се можемо запитати да ли српски политичари, свих политичких опција у Републици Српској поштују вољу и осећаје сопственог становништва или да ли би имали храбрости да донесу уставну одредбу у Уставу Републике Српске, да је Република Српска војно неутрална република, као што је то урадила Србија? Или би можда неко звао из Пентагона, Брислеа или већ одакле, пише Глас Русије.

ГласРусије

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Књаз Милос

21.06.2014 13:11

БН свака цаст на објављивању коментара... Други медији у РС су увели тоталну медијску блокаду, усмјеравајуци вијести својих емитера и новина ка популацији која нема или не зна интеренет и то им је једина информација... Зато нам се и десавају ствари због којих нам се свијет смије... Свака цаст БН... Само напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

21.06.2014 14:15

Нисам знао да НАТО прима у цланство поједине дијелове дрзава или територије, цуј то ентитет да удје у НАТО..хаха сваста..у којој заблуди народ зиви..јест вас Миле налагао..

ОДГОВОРИТЕ
Name

којо

21.06.2014 14:47

?? Коме то само постављас упитнике ,боље мало процитај текст па онда коментариси ,јер стварно ти је коментар смесан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

21.06.2014 14:58

Интереси це да превагну као и увјек у историји цовјецанства , нема ту велике мудрости ,приклони се јацем и ономе од ког цес сутра имати користи,упростено рецено...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се Питам

21.06.2014 15:13

БиХ це уци прије у Нато негу у ЕУ то је и птицама на грани јасно, само се обмањује јавност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истразивацко новинарство

21.06.2014 15:29

Волио бих да неко од свих вајних новинара представи конкретне предности и мане уласка у НАТО, како за БиХ тако и РС! Овако се сви баве популизмом. Стварно лидерство (како политицара, тако и других) је понекад и доносити неугодне одлуке и урадити и несто сто је тренутно мозда и у супротности са схватањима јавног мњења! Ако це сви стално одлуцивати и радити пратеци популистицке кампање онде ту нема лидерства, то је само опортунизам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

21.06.2014 15:36

тако је од поцетка рата. тајно су радили са хдз и западом а српском народу увалили ратове, избјеглиства, и јефтину квази патриотску прицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

0ТАН

21.06.2014 16:05

НАТО никада није у своје чланство примао покрајине,аутономије или дијелове појединих Држава,цио текст је фарса,БиХ иде према НАТО-у,то је прошло све процедуре и ентитетска гласања и домове народа и предсједништво.У међувремену неки би од српских политичара или да мијењају мишљење или да то покушају измијенити.Проблем је што је у то доба већина срспских политичара сматрало да је политика и одлуке донешене на Нивоу БиХ дјечија игра,то када једном прође процедуру готово је,уствари,није готово,закони и одлуке се и доносе и мијењају али у овом случају измјена прије донесених одлука је веома мало вјероватна.Занимљиво је да"глас русије"користи термин"заједнички органи"што је иначе вокабулар оних који би да омаловажавају Државу Босну и Херцеговину. Нигдје нити у једном закону,уставном акту...било чему се не спомиње тај термин.Циљ БиХ је НАТО и то ће се десити прије или касније,у то лобирање је укључено неколико истакнутих чланица тог војно политичког савеза.БиХ је на граници са НАТО савезом (Хрватска).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре којо

21.06.2014 16:30

Било би добро да и ти боље прочиташ...бар поднаслов. Твој коментар ми је смешнији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићан

21.06.2014 17:12

Браво! Ево и линка: хттп://сербиан.рувр.ру/2014_06_20/ЦХињенице-које-говоре-о-томе-како-српски-политицхари-уваљују-Републику-Српску-у-НАТО-8774/

ОДГОВОРИТЕ
Name

боже сачувај

21.06.2014 17:56

Колико кошта споменик том цару и још колико кошта овај дернек поводом откривања споменика??? Ко је дао паре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

21.06.2014 18:03

Када сам прије неког времена написао умјерен и примјерен коментар за ову бабић, био сам хладно цензурисан. Највећи пораз за српски народ је да буду полтрони (мислим на ову црвену багру)својим џелитима. Ове треба одмах похапсити и поништити све законе. Па код Шпирића само зуби свјетле више од градске расвјете. Све су то продане душе. Референдум и руска војна база у РС. Тек ћемо тада бити сигурни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

21.06.2014 18:55

Једно је замајавати народ причом да се неће у НАТО и да ће о томе бити одржан референдум али реалност је таква да се ради онако како запад каже. Полако али сигурно та прича улази у народ кроз медије и смекшава нетрпељивост према НАТО-у,тако да није у реду да актауална власт користи ту причу и даље у своју корист

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

21.06.2014 19:11

Ови "опцинути" додиком це реци да је и ово лаз иако се јасно види да је текст преузет са Гласа Русије и да нигдје на сајту и поред хиљаде вијести Гласа Русије ни ријеци није било о руској посјети у Бањалуци коју је,инаце РТРС дигао до неба!? Врло цудно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

21.06.2014 19:13

Никола Спириц је дугогодишњи,малигни,карцином овог простора,најгори у великој конкуренцији.Ови це пристати на све,само да се спашавају од кривичног гоњења.Пристаце они и да будемо 51.дрзава у саставу САД-а,а камоли да удјемо у Нато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели...

21.06.2014 19:21

Занимљиво,и ја сам отисао на сајт Гласа Русије и стварно ова данасња посјета Бањалуци нигдје на овој дрзавној руској радио станици није ни споменута. Ко зна ко су ови данас који су били код Додика и по којој тајкунској линији!? Камо среце да нас руси подрзе,али ја се бојим да је ово нека Додикова игра са насим тајкунима у Москви да уз дебеле паре Доду довуку до Путина на пет минута и да РТРС од тога направи "сједињење"са Русијом како би јос једном великом преваром насанкао Србе!? После референдума,остала је јос ова комбинација! Тајкуни за 500 милиона евра и то могу направити,ста је за Путина 5 минута!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

21.06.2014 19:26

И ја мислим да це Додик са насим тајкунима у Москви (за стотине милиона евра) покусати купити пар минута сусрета са Путином и да це то овдје бити престављено као "спас" за нас Србе,а све у циљу да прогутамо јос једну лаз у замјену за референдум!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

чињеница

21.06.2014 19:27

Додика је довео НАТО на власт, сад им он само враца услугу. Заправо, сво вријеме је и радио за њих а они би му допустили да разним референдумским мантрама обмањује властити народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православац

21.06.2014 19:29

Брацо,ово додиково "санкање"са "русима" ми је сумњиво као и ова данасња посјета коју цак не преноси ни Глас Русије на српском језику? Велике преваре се спрема за народ,зиви били па видјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас Русије

21.06.2014 19:51

Занимљиво неки на сајту Гласа Русије виде а неки не данашњи догађај у БЛ. хттп://сербиан.рувр.ру/неwс/2014_06_21/На-Балакну-отворен-споменик-Николају-ИИ-5540/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

21.06.2014 19:57

Одлицан наслов. Додик јавно се слика са неким трецим руским есалоном како би добио изборе,а други његов тим одрадјује улазак у НАТО.Терен требају спремити Ана Трисиц-Бабиц и Независне Новине. Преко вецине проруски орјентисаних гласаца Додик планира добити побједу,а онда супротно томе цему они гласају одвести их директно у НАТО. Замислите ту врсту преваре...Гласате за неког ко се заклиње у Русију,а тај исти вас сутрадан уведе у омразени НАТО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормалан...

21.06.2014 20:16

Мало,да "заголицам",а ста ако би се десило да Срби удју у НАТО као један народ,једна дрзава, а комсије Муслимани,као друга дрзава...видимо да се албанци припремају као једна дрзава да приступе,по новој доктрини Нато цланица немозе бити раздјељена(да један народ прихвата обавезу ,адруги да бојкотује)...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

21.06.2014 20:52

Интересантно је да сви заобилазите чињеницу да су сви, ивласт и опозиција, потписали. СДС такође хињски ради и ћути. Сви су исти. Мој глас иде Вуксану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аууу

22.06.2014 01:10

Чуј како је урадила Србија. Не дао нам Бог да се угледамо у било ком сегменту на полтронску и издајничку власт у Србији која је изгубила компас и за шаку долара извршава све директиве Меркелове и разних отправника послова из Вашингтона. РС са капацитетима којима располаже, одлично одолијева НАТО најезди сви ових година

ОДГОВОРИТЕ
Name

цера

22.06.2014 04:40

куд сви Турци ту и мали Миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешто између

22.06.2014 09:21

Нешто између било је и у Брозово вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Барак Обама

22.06.2014 20:42

Пустите мр. Додик да управља Република Сербска. Тај нас цовек зна ста ради!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

23.06.2014 14:16

БиХ не мозе уци у НАТО ако је подељена на два ентитета. Тако да су ово све прице за малу децу... НАТО не зели да има у својим редовима неку крњаву БиХ где има висе свадје унутра него споља. Као да нас НАТО моли да удјемо, а ми се ето као премисљамо... Текст је циста глупост, нема везе са стварносцу... Да би БиХ усла у НАТО мора да испуни следеце услове: 1. Да укине РС - сто неце дозволити 2. Да буде мирна земља - сто тек после 1. неце бити 3. Да буде довољно економски јака да финансира сопствене НАТО снаге - а једва и домаце финансира Тако да, супља предизборна прица... НАТО није организација која добровољно даје и помазе цланицама, то је војни савез, и свака цланица мора да улазе у њега, да одваја од свог будзета за опрему и војску, а БиХ нема пола куваног кромпира да им понуди. Ето Црна Гора вец годинама МОЛИ да удје у НАТО, и опет ниста... А примице једну разрусену нестабилну земљу као сто је БиХ. Супља прица тотално...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

23.06.2014 15:47

Само преко нас мртвих - стоп НАТО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јад

23.06.2014 20:50

јебо вам миле маму ви сте ти плаценици сто би у нато

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО или НЕТО

24.06.2014 13:32

Драги моји, ми смо вец у НАТО... На десетине хиљада насих дијаспораца ради у НАТО земљама... Набројте колико их има у Русији??? А сигурно је да ако се одбије НАТО онда це нам се о(д)бити о главу... Ето масовних октаза дијаспорцима (без обзира на вјеру и националност, статус) и ето их назад. Е онда смо мацку ..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАРАБА

24.06.2014 15:24

Нецији политицки циљеви и претензије за нас Балкански простор који је центар, односно централни простор измедју Европских, Азијских и Арапских земаља, а који би некоме (као УСА) донио толику моц над светом и добро упористе за своје деловање. Давно пре рата јос за владавине ТИТА који је јасно видео њихове конацне циљеве Југославији је било нудјено да свој Јадрански простор дају на употребу УСА НАВИ, да би Америка која је највеци светски дузник отплатила дугове насе дрзаве. Дакле због тога, рат је био неизбезан. Или уцинити њима услугу и на крају бити увуцен у њихове сукобе по Балкану, Арабији и слицнима, или реци једно велико достојанствено НЕ и трпити њихов пагански терор којим су Југославију разбијали у сврху постизања својега првобитног циља. Доводјењем УН-а на насе просторе, формирали су своје војне базе које су им јос одавна биле циљ. Где то гура Америка - Ностарадамус, опсти хаос 3-цег светског рата, пут у самоунистење у којему у сукобе и ратове увлаце друге, а своје дупе цувају - ЗАВАДИ ПА ВЛАДАЈ. СВАКА ЦАСТ НАИВНИМА КОЈИ СУ ИМ УСЛУГЕ ЦИНИЛИ. Само уз једну напомену, цувајте се најсладјих залогаја и танког леда. Питање је само колико су неки пара добили за своје издајницко деловање у властитој дрзави, док су за издају и издајниство падале главе недузних. Поцетак рата и сукоба, формирање паравојних формација под водством таквих особа, блацење ЈНА и дрзавних легалних војних формација, поигравање истима, да би се изазвало сто висе зртава и погибије. Да сто мање сведока за будуцност остане, који би могли једнога дана да саберу 2 и 2 и увиде о цему се доиста ради. Путем новина, телевизије, који бивају преузимани у приватно власниство, тровање цивилног становниства обманама и дезинформацијама да се права истина не сазна.

ОДГОВОРИТЕ