Vlasti Srpske javno za Rusiju - tajno za NATO

Da ulazak Republike Srpske u NATO alijansu nije prazna priča, kao i ozbiljnost ovog pitanja po Republiku Srpsku, potvrđuju i izjave srpskih političara, javlja Glas Rusije. Ne samo izjave, nego i njihovo dosljedno delovanje i konkretni koraci ka uvaljivanju Republike Srpske u NATO.

Republika Srpska 22.06.2014 | 16:44
Vlasti  Srpske javno za Rusiju - tajno za NATO

Navešćemo nekoliko primera, a ima ih mnogo više...

Naime predstavnik iz Republike Srpske u zajedničkim organima BiH, Ana Trišić-Babić, koja je na funkciji predsednika "Komisije za NATO integracijski proces BiH", kao i na funkciji zamenika ministra spoljnih poslova BiH svakim danom i svojim postupcima gura Republiku Srpsku bliže NATO, prenosi Glas Rusije.

Sve to ne bi bilo čudno da ona nije predstavnik iz Republike Srpske, kao i svi ostali političari iz Republike Srpske na nivou BiH koji sve ovo podržavaju, a ne zaboravimo, predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima su izabrani od strane naroda na izborima, pa se postavlja pitanje iskrenosti svih politačara iz Republike Srpske koji deluju u ovom pravcu.

U svojoj nedavnoj izjavi je saopštila da ona ne može da odvede BiH (a ko pita Republiku Srpsku) u NATO, te je saopštila da ne krije "privrženost" te da je za BiH dobro da bude punopravna članica NATO. Istakla je i to, da je bitno, da zemlja pripada nekome, te je skrenula pažnju na dešavanja u Ukrajini.

Dodala je i to, "da se kao društvo u celini ulazi u NATO i kada društvo shvati koliko je njemu bitan NATO, u međuvremenu će se sve reforme uraditi". Navela je i to, da u vezi NATO, imaju dobru saradnju sa nevladinim organizacijama, sa medijima i sa NATO štabom.

Ana Trišić-Babić ovih dana je učestvovala na bezbedonosnom forumu "GLOBSEK 2014" u Bratislavi, a glavne teme foruma su transformacija EU i NATO, aktuelna dešavanja u Ukrajini, te proces evroatlantskih integracija zemalja zapadnog Balkana.

O tome da je i referendum u Republici Srpskoj o pristupanju NATO-u prazna priča govori i Odluka Vijeća ministara BiH o uspostavljanju "Komisije za NATO integracioni proces BiH" na čijem je ona čelu, kao i Zakon o odbrani u kojem se u čl. 84 govori to da će BiH učiniti sve potrebne aktivnosti kako bi ušla u NATO.

Takođe je jasno da ovaj dokument-odluka, Zakon o odbrani BiH i "Komisija za NATO" na nivou BiH i taj čitav proces nisu u nadležnosti Republike Srpske, jer sve odluke donešene na nivou BiH imaju pravnu snagu i za RS i FBiH zajedno, i to bez izuzetka.

Stoga je jasno da po završetku "uspešnog" posla ove komisije, Republika Srpska skoro pa da nema nikakve šanse da se odupre ovom procesu, pa čak ni referendumom, prenosi Glas Rusije.

Republika Srpska i narod dolaze pred svršen čin. Zašto?

Zakoni na nivou BiH moraju proći dvostruku proceduru, Vijeće ministara i Predstavnički dom. Odluke u Vijeću ministara se donose po princpu da moraju uključivati po1/3 delegata iz entiteta (tri delegata su iz Republike Srpske), a kada je ispunjen taj uslov odluka se donosi većinom glasova ili konsenzusom, što znači da su i političari iz Republike Srpske glasali za ovu odluku.

Opet se postavlja pitanje dosljednosti srpskih političara i njihove iskrenosti prema biračima i narodu po pitanju NATO.

Od svega ovoga i ne bi ni bilo ništa, da ne postoji Zakon o odbrani sa članom 84., a koji se odnosi na NATO. Njega je donela Skupština BiH, a u kojoj je, u ovome slučaju, opet, nažalost mnogo više političara iz Republike Srpske.

Ovaj Zakon je i potpisao političar iz Republike Srpske, tada predsednik Skupštine BiH Nikola Špirić, a glasali su i srpski poslanici. U Parlamentu BiH sedi 14 poslanika iz Republike Srpske.

Zakon je pre nego što je došao u Skupštinu, takođe morao proći dvostruku proceduru. I to, kroz Predstavnički dom u kojem sedi 42 predstavnika, a trećina je iz Republike Srpske. Da bi se Zakon uopšte usvojio kao predlog, morala je da glasa trećina poslanika iz Republike Srpske - što je očigledno i bilo.

Prošao je i Dom naroda u kojem sedi 15 zastupnika od kojih su pet iz Republike Srpske i morala su tri delegata iz Republike Srpske da glasaju da bi uopšte zakon prošao dalje. Važno je napomenuti da su političari iz Republike Srpske iz svih političkih opcija Republike Srpske.

Dana, 13.12.2006. godine Predsedništvo jednoglasno na čelu sa predstavnikom iz Republike Srpske, Nebojšom Radmanovićem donosi "Odluku o prihvatanju okvirnog dokumenta NATO-vog programa PfP".

Dana, 02.10.2009. godine, predjedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić (iz reda hrvatskog naroda) je predao u Briselu zvanični "Zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO", a koja odluka je morala biti donesena i sa saglašnošću druga dva predstavnika naroda, muslimanskog i srpskog, a koji predstavnik je tada bio iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

Posle ovog svega navedenog, činjeničnog stanja, ne možemo a da ne zaključimo da političari iz Republike Srpske uvaljuju svim silama Republiku Srpsku u NATO. Kako se to može opovrgnuti posle opisanog činjeničnog stanja?

Sve priče o patriotizmu, svih političara iz svih političkih opcija iz Republike Srpske što se tiče NATO, padaju u vodu, jer svi koji sede tamo u Sarajevu u zajedničkim institucijama, kao i posebno u Banjaluci, rade suprotno volji građana Republike Srpske, te je to još tragičnije kada znaju da stanovništvo Republike Srpske u 90-procentnom postotku nije za stupanje u ovu vojnu alijansu, i to iz dobro znanih, nikada dosta rečenih i podsećanih priča, saznanja i činjenica o agresiji NATO-a na Republiku Srpsku i Saveznu Republiku Jugoslaviju i brojnih zločina koje je počinila ova alijansa dvema republikama, kao i represiji prema srpskom stanovništvu U Republici Srpskoj sve do današnjih dana.

Stoga se možemo zapitati da li srpski političari, svih političkih opcija u Republici Srpskoj poštuju volju i osećaje sopstvenog stanovništva ili da li bi imali hrabrosti da donesu ustavnu odredbu u Ustavu Republike Srpske, da je Republika Srpska vojno neutralna republika, kao što je to uradila Srbija? Ili bi možda neko zvao iz Pentagona, Brislea ili već odakle, piše Glas Rusije.

GlasRusije

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Knjaz Milos

21.06.2014 13:11

BN svaka cast na objavljivanju komentara... Drugi mediji u RS su uveli totalnu medijsku blokadu, usmjeravajuci vijesti svojih emitera i novina ka populaciji koja nema ili ne zna interenet i to im je jedina informacija... Zato nam se i desavaju stvari zbog kojih nam se svijet smije... Svaka cast BN... Samo naprijed.

ODGOVORITE
Name

??

21.06.2014 14:15

Nisam znao da NATO prima u clanstvo pojedine dijelove drzava ili teritorije, cuj to entitet da udje u NATO..haha svasta..u kojoj zabludi narod zivi..jest vas Mile nalagao..

ODGOVORITE
Name

kojo

21.06.2014 14:47

?? Kome to samo postavljas upitnike ,bolje malo procitaj tekst pa onda komentarisi ,jer stvarno ti je komentar smesan!

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

21.06.2014 14:58

Interesi ce da prevagnu kao i uvjek u istoriji covjecanstva , nema tu velike mudrosti ,prikloni se jacem i onome od kog ces sutra imati koristi,uprosteno receno...!

ODGOVORITE
Name

Pitam se Pitam

21.06.2014 15:13

BiH ce uci prije u Nato negu u EU to je i pticama na grani jasno, samo se obmanjuje javnost.

ODGOVORITE
Name

Istrazivacko novinarstvo

21.06.2014 15:29

Volio bih da neko od svih vajnih novinara predstavi konkretne prednosti i mane ulaska u NATO, kako za BiH tako i RS! Ovako se svi bave populizmom. Stvarno liderstvo (kako politicara, tako i drugih) je ponekad i donositi neugodne odluke i uraditi i nesto sto je trenutno mozda i u suprotnosti sa shvatanjima javnog mnjenja! Ako ce svi stalno odlucivati i raditi prateci populisticke kampanje onde tu nema liderstva, to je samo oportunizam!

ODGOVORITE
Name

hercegovac

21.06.2014 15:36

tako je od pocetka rata. tajno su radili sa hdz i zapadom a srpskom narodu uvalili ratove, izbjeglistva, i jeftinu kvazi patriotsku pricu.

ODGOVORITE
Name

0TAN

21.06.2014 16:05

NATO nikada nije u svoje članstvo primao pokrajine,autonomije ili dijelove pojedinih Država,cio tekst je farsa,BiH ide prema NATO-u,to je prošlo sve procedure i entitetska glasanja i domove naroda i predsjedništvo.U međuvremenu neki bi od srpskih političara ili da mijenjaju mišljenje ili da to pokušaju izmijeniti.Problem je što je u to doba većina srspskih političara smatralo da je politika i odluke donešene na Nivou BiH dječija igra,to kada jednom prođe proceduru gotovo je,ustvari,nije gotovo,zakoni i odluke se i donose i mijenjaju ali u ovom slučaju izmjena prije donesenih odluka je veoma malo vjerovatna.Zanimljivo je da"glas rusije"koristi termin"zajednički organi"što je inače vokabular onih koji bi da omalovažavaju Državu Bosnu i Hercegovinu. Nigdje niti u jednom zakonu,ustavnom aktu...bilo čemu se ne spominje taj termin.Cilj BiH je NATO i to će se desiti prije ili kasnije,u to lobiranje je uključeno nekoliko istaknutih članica tog vojno političkog saveza.BiH je na granici sa NATO savezom (Hrvatska).

ODGOVORITE
Name

re kojo

21.06.2014 16:30

Bilo bi dobro da i ti bolje pročitaš...bar podnaslov. Tvoj komentar mi je smešniji...

ODGOVORITE
Name

Мићан

21.06.2014 17:12

Браво! Ево и линка: http://serbian.ruvr.ru/2014_06_20/CHinjenice-koje-govore-o-tome-kako-srpski-politichari-uvaljuju-Republiku-Srpsku-u-NATO-8774/

ODGOVORITE
Name

bože sačuvaj

21.06.2014 17:56

Koliko košta spomenik tom caru i još koliko košta ovaj dernek povodom otkrivanja spomenika??? Ko je dao pare?

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

21.06.2014 18:03

Kada sam prije nekog vremena napisao umjeren i primjeren komentar za ovu babić, bio sam hladno cenzurisan. Najveći poraz za srpski narod je da budu poltroni (mislim na ovu crvenu bagru)svojim dželitima. Ove treba odmah pohapsiti i poništiti sve zakone. Pa kod Špirića samo zubi svjetle više od gradske rasvjete. Sve su to prodane duše. Referendum i ruska vojna baza u RS. Tek ćemo tada biti sigurni.

ODGOVORITE
Name

Душан

21.06.2014 18:55

Једно је замајавати народ причом да се неће у НАТО и да ће о томе бити одржан референдум али реалност је таква да се ради онако како запад каже. Полако али сигурно та прича улази у народ кроз медије и смекшава нетрпељивост према НАТО-у,тако да није у реду да актауална власт користи ту причу и даље у своју корист

ODGOVORITE
Name

Milos

21.06.2014 19:11

Ovi "opcinuti" dodikom ce reci da je i ovo laz iako se jasno vidi da je tekst preuzet sa Glasa Rusije i da nigdje na sajtu i pored hiljade vijesti Glasa Rusije ni rijeci nije bilo o ruskoj posjeti u Banjaluci koju je,inace RTRS digao do neba!? Vrlo cudno?

ODGOVORITE
Name

Aco

21.06.2014 19:13

Nikola Spiric je dugogodišnji,maligni,karcinom ovog prostora,najgori u velikoj konkurenciji.Ovi ce pristati na sve,samo da se spašavaju od krivičnog gonjenja.Pristace oni i da budemo 51.drzava u sastavu SAD-a,a kamoli da udjemo u Nato.

ODGOVORITE
Name

Beli...

21.06.2014 19:21

Zanimljivo,i ja sam otisao na sajt Glasa Rusije i stvarno ova danasnja posjeta Banjaluci nigdje na ovoj drzavnoj ruskoj radio stanici nije ni spomenuta. Ko zna ko su ovi danas koji su bili kod Dodika i po kojoj tajkunskoj liniji!? Kamo srece da nas rusi podrze,ali ja se bojim da je ovo neka Dodikova igra sa nasim tajkunima u Moskvi da uz debele pare Dodu dovuku do Putina na pet minuta i da RTRS od toga napravi "sjedinjenje"sa Rusijom kako bi jos jednom velikom prevarom nasankao Srbe!? Posle referenduma,ostala je jos ova kombinacija! Tajkuni za 500 miliona evra i to mogu napraviti,sta je za Putina 5 minuta!?

ODGOVORITE
Name

Milica

21.06.2014 19:26

I ja mislim da ce Dodik sa nasim tajkunima u Moskvi (za stotine miliona evra) pokusati kupiti par minuta susreta sa Putinom i da ce to ovdje biti prestavljeno kao "spas" za nas Srbe,a sve u cilju da progutamo jos jednu laz u zamjenu za referendum!?

ODGOVORITE
Name

činjenica

21.06.2014 19:27

Dodika je doveo NATO na vlast, sad im on samo vraca uslugu. Zapravo, svo vrijeme je i radio za njih a oni bi mu dopustili da raznim referendumskim mantrama obmanjuje vlastiti narod.

ODGOVORITE
Name

Pravoslavac

21.06.2014 19:29

Braco,ovo dodikovo "sankanje"sa "rusima" mi je sumnjivo kao i ova danasnja posjeta koju cak ne prenosi ni Glas Rusije na srpskom jeziku? Velike prevare se sprema za narod,zivi bili pa vidjeli!

ODGOVORITE
Name

Glas Rusije

21.06.2014 19:51

Zanimljivo neki na sajtu Glasa Rusije vide a neki ne današnji događaj u BL. http://serbian.ruvr.ru/news/2014_06_21/Na-Balaknu-otvoren-spomenik-Nikolaju-II-5540/

ODGOVORITE
Name

Nikola

21.06.2014 19:57

Odlican naslov. Dodik javno se slika sa nekim trecim ruskim esalonom kako bi dobio izbore,a drugi njegov tim odradjuje ulazak u NATO.Teren trebaju spremiti Ana Trisic-Babic i Nezavisne Novine. Preko vecine proruski orjentisanih glasaca Dodik planira dobiti pobjedu,a onda suprotno tome cemu oni glasaju odvesti ih direktno u NATO. Zamislite tu vrstu prevare...Glasate za nekog ko se zaklinje u Rusiju,a taj isti vas sutradan uvede u omrazeni NATO!

ODGOVORITE
Name

normalan...

21.06.2014 20:16

Malo,da "zagolicam",a sta ako bi se desilo da Srbi udju u NATO kao jedan narod,jedna drzava, a komsije Muslimani,kao druga drzava...vidimo da se albanci pripremaju kao jedna drzava da pristupe,po novoj doktrini Nato clanica nemoze biti razdjeljena(da jedan narod prihvata obavezu ,adrugi da bojkotuje)...

ODGOVORITE
Name

Mišo

21.06.2014 20:52

Interesantno je da svi zaobilazite činjenicu da su svi, ivlast i opozicija, potpisali. SDS takođe hinjski radi i ćuti. Svi su isti. Moj glas ide Vuksanu.

ODGOVORITE
Name

auuu

22.06.2014 01:10

Čuj kako je uradila Srbija. Ne dao nam Bog da se ugledamo u bilo kom segmentu na poltronsku i izdajničku vlast u Srbiji koja je izgubila kompas i za šaku dolara izvršava sve direktive Merkelove i raznih otpravnika poslova iz Vašingtona. RS sa kapacitetima kojima raspolaže, odlično odolijeva NATO najezdi svi ovih godina

ODGOVORITE
Name

cera

22.06.2014 04:40

kud svi Turci tu i mali Mile.

ODGOVORITE
Name

Nešto između

22.06.2014 09:21

Nešto između bilo je i u Brozovo vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Barak Obama

22.06.2014 20:42

Pustite mr. Dodik da upravlja Republika Serbska. Taj nas covek zna sta radi!

ODGOVORITE
Name

Nikola

23.06.2014 14:16

BiH ne moze uci u NATO ako je podeljena na dva entiteta. Tako da su ovo sve price za malu decu... NATO ne zeli da ima u svojim redovima neku krnjavu BiH gde ima vise svadje unutra nego spolja. Kao da nas NATO moli da udjemo, a mi se eto kao premisljamo... Tekst je cista glupost, nema veze sa stvarnoscu... Da bi BiH usla u NATO mora da ispuni sledece uslove: 1. Da ukine RS - sto nece dozvoliti 2. Da bude mirna zemlja - sto tek posle 1. nece biti 3. Da bude dovoljno ekonomski jaka da finansira sopstvene NATO snage - a jedva i domace finansira Tako da, suplja predizborna prica... NATO nije organizacija koja dobrovoljno daje i pomaze clanicama, to je vojni savez, i svaka clanica mora da ulaze u njega, da odvaja od svog budzeta za opremu i vojsku, a BiH nema pola kuvanog krompira da im ponudi. Eto Crna Gora vec godinama MOLI da udje u NATO, i opet nista... A primice jednu razrusenu nestabilnu zemlju kao sto je BiH. Suplja prica totalno...

ODGOVORITE
Name

Semberac

23.06.2014 15:47

Samo preko nas mrtvih - stop NATO!

ODGOVORITE
Name

jad

23.06.2014 20:50

jebo vam mile mamu vi ste ti placenici sto bi u nato

ODGOVORITE
Name

NATO ili NETO

24.06.2014 13:32

Dragi moji, mi smo vec u NATO... Na desetine hiljada nasih dijasporaca radi u NATO zemljama... Nabrojte koliko ih ima u Rusiji??? A sigurno je da ako se odbije NATO onda ce nam se o(d)biti o glavu... Eto masovnih oktaza dijasporcima (bez obzira na vjeru i nacionalnost, status) i eto ih nazad. E onda smo macku ..........

ODGOVORITE
Name

BARABA

24.06.2014 15:24

Neciji politicki ciljevi i pretenzije za nas Balkanski prostor koji je centar, odnosno centralni prostor izmedju Evropskih, Azijskih i Arapskih zemalja, a koji bi nekome (kao USA) donio toliku moc nad svetom i dobro uporiste za svoje delovanje. Davno pre rata jos za vladavine TITA koji je jasno video njihove konacne ciljeve Jugoslaviji je bilo nudjeno da svoj Jadranski prostor daju na upotrebu USA NAVI, da bi Amerika koja je najveci svetski duznik otplatila dugove nase drzave. Dakle zbog toga, rat je bio neizbezan. Ili uciniti njima uslugu i na kraju biti uvucen u njihove sukobe po Balkanu, Arabiji i slicnima, ili reci jedno veliko dostojanstveno NE i trpiti njihov paganski teror kojim su Jugoslaviju razbijali u svrhu postizanja svojega prvobitnog cilja. Dovodjenjem UN-a na nase prostore, formirali su svoje vojne baze koje su im jos odavna bile cilj. Gde to gura Amerika - Nostaradamus, opsti haos 3-ceg svetskog rata, put u samounistenje u kojemu u sukobe i ratove uvlace druge, a svoje dupe cuvaju - ZAVADI PA VLADAJ. SVAKA CAST NAIVNIMA KOJI SU IM USLUGE CINILI. Samo uz jednu napomenu, cuvajte se najsladjih zalogaja i tankog leda. Pitanje je samo koliko su neki para dobili za svoje izdajnicko delovanje u vlastitoj drzavi, dok su za izdaju i izdajnistvo padale glave neduznih. Pocetak rata i sukoba, formiranje paravojnih formacija pod vodstvom takvih osoba, blacenje JNA i drzavnih legalnih vojnih formacija, poigravanje istima, da bi se izazvalo sto vise zrtava i pogibije. Da sto manje svedoka za buducnost ostane, koji bi mogli jednoga dana da saberu 2 i 2 i uvide o cemu se doista radi. Putem novina, televizije, koji bivaju preuzimani u privatno vlasnistvo, trovanje civilnog stanovnistva obmanama i dezinformacijama da se prava istina ne sazna.

ODGOVORITE