Пријети инфекција вирусом “западног Нила”?

Из Института за јавно здравство Републике Српске истичу да стање након поплава доводи до повећаног присуства комараца, те да је неопходно скренути пажњу на могућност појаве инфекција вирусом "западног Нила" и на подручју Републике Српске.

 

Република Српска 20.06.2014 | 16:03
Пријети инфекција вирусом “западног Нила”?


Грозница "западног Нила" је вирусна болест коју узрокује истоимени вирус, резервоар заразе су многе врсте дивљих и домаћих птица, а на човјека се преноси убодом обичног комарца који се заразио приликом сисања крви заражених птица или сисара, објашњено је из Института.

 

Вирус се не преноси контактом међу људима, нити се може пренијети са заражених птица на људе без угриза комарца. Из Института наводе да највећи број заражених особа, њих 80 одсто, нема никакве симптоме, а мањи број развија симптоме као што су повишена температура, главобоља, болови у мишићима, мучнина, повраћање, а понекад и натечени лимфни чворови или осип на кожи трупа.Симптоми се јављају између 3. и 14. дана након убода зараженог комарца.

"Код око један одсто заражених развије се тешка клиничка слика, са захватањем централног нервног система /менингитис, енцефалитис/, што се најчешће дешава код старијих и особа са ослабљеним имунитетом", додају из Института.

Специфично лијечење инфекције узроковане вирусом "западног Нила" не постоји, а у случајевима кад су присутни искључиво благи симптоми, терапија није потребна или је симптоматска и користе се лијекови против болова и повишене температуре.

Тежи случајеви грознице "западног Нила" захтијевају хоспитализацију да би се могла пружити адекватна терапија. Вакцина против грознице "западног Нила" за примјену код људи не постоји.

Из Института препоручују опште мјере превенције, уколико је могуће избјегавати боравак ван куће у зору и сумрак када је активна већина комараца, а потребно је користити и неко од средстава за одбијање комараца, уз истовремено ношење свијетле одјеће са дугим рукавима и ногавицама.

Препоручује се и употреба заштитних мрежа на вратима и прозорима, тако да комарци не могу да продру у затворен простор. Из Института истичу да се редукција броја комараца на отвореном, гдје се ради, игра или борави, постиже исушивањем извора стајаће воде и елиминисањем мјеста на која се склањају комарци.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

рале

20.06.2014 14:12

Ста би са оних хемикалија сто је Аустрија дала за ову и јос двије наредне године за комарце? Опет муцке опстинара на линији будзета..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕЉА

20.06.2014 14:17

Ма не брините се они рачунају да ће ускоро мразеви!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ант

20.06.2014 16:47

Багра препродала средства за прскање

ОДГОВОРИТЕ
Name

разоцаран

20.06.2014 18:20

Страшно је шта смо дозивјели од наших водећих политичара.Јадни смо као народ,и јадни Као држава. Каква је будућност наше дјеце, какво ће бити наше сутра??? Тужно, жалосно.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тања

21.06.2014 06:30

Кад нам је све овако наопако, пустите нас да умремо у незнању и маните се оваквих апокалиптичних вијести.

ОДГОВОРИТЕ