Prijeti infekcija virusom “zapadnog Nila”?

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ističu da stanje nakon poplava dovodi do povećanog prisustva komaraca, te da je neophodno skrenuti pažnju na mogućnost pojave infekcija virusom "zapadnog Nila" i na području Republike Srpske.

 

Republika Srpska 20.06.2014 | 16:03
Prijeti infekcija virusom “zapadnog Nila”?


Groznica "zapadnog Nila" je virusna bolest koju uzrokuje istoimeni virus, rezervoar zaraze su mnoge vrste divljih i domaćih ptica, a na čovjeka se prenosi ubodom običnog komarca koji se zarazio prilikom sisanja krvi zaraženih ptica ili sisara, objašnjeno je iz Instituta.

 

Virus se ne prenosi kontaktom među ljudima, niti se može prenijeti sa zaraženih ptica na ljude bez ugriza komarca. Iz Instituta navode da najveći broj zaraženih osoba, njih 80 odsto, nema nikakve simptome, a manji broj razvija simptome kao što su povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, a ponekad i natečeni limfni čvorovi ili osip na koži trupa.Simptomi se javljaju između 3. i 14. dana nakon uboda zaraženog komarca.

"Kod oko jedan odsto zaraženih razvije se teška klinička slika, sa zahvatanjem centralnog nervnog sistema /meningitis, encefalitis/, što se najčešće dešava kod starijih i osoba sa oslabljenim imunitetom", dodaju iz Instituta.

Specifično liječenje infekcije uzrokovane virusom "zapadnog Nila" ne postoji, a u slučajevima kad su prisutni isključivo blagi simptomi, terapija nije potrebna ili je simptomatska i koriste se lijekovi protiv bolova i povišene temperature.

Teži slučajevi groznice "zapadnog Nila" zahtijevaju hospitalizaciju da bi se mogla pružiti adekvatna terapija. Vakcina protiv groznice "zapadnog Nila" za primjenu kod ljudi ne postoji.

Iz Instituta preporučuju opšte mjere prevencije, ukoliko je moguće izbjegavati boravak van kuće u zoru i sumrak kada je aktivna većina komaraca, a potrebno je koristiti i neko od sredstava za odbijanje komaraca, uz istovremeno nošenje svijetle odjeće sa dugim rukavima i nogavicama.

Preporučuje se i upotreba zaštitnih mreža na vratima i prozorima, tako da komarci ne mogu da prodru u zatvoren prostor. Iz Instituta ističu da se redukcija broja komaraca na otvorenom, gdje se radi, igra ili boravi, postiže isušivanjem izvora stajaće vode i eliminisanjem mjesta na koja se sklanjaju komarci.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

rale

20.06.2014 14:12

Sta bi sa onih hemikalija sto je Austrija dala za ovu i jos dvije naredne godine za komarce? Opet mucke opstinara na liniji budzeta..

ODGOVORITE
Name

VELJA

20.06.2014 14:17

Ma ne brinite se oni računaju da će uskoro mrazevi!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

ant

20.06.2014 16:47

Bagra preprodala sredstva za prskanje

ODGOVORITE
Name

razocaran

20.06.2014 18:20

Strašno je šta smo dozivjeli od naših vodećih političara.Jadni smo kao narod,i jadni Kao država. Kakva je budućnost naše djece, kakvo će biti naše sutra??? Tužno, žalosno.....

ODGOVORITE
Name

Tanja

21.06.2014 06:30

Kad nam je sve ovako naopako, pustite nas da umremo u neznanju i manite se ovakvih apokaliptičnih vijesti.

ODGOVORITE