На данашњи дан - довољно је рећи Соренсен!

Један једини меч у историји светских првенстава судио је Данац Хенинг Лунд-Соренсен. Сасвим довољно да га вечно памтимо.

Фудбал 20.06.2014 | 09:26
На данашњи дан - довољно је рећи Соренсен!

Утакмица која му је додељена била је у оквиру другог кола прелиминарне фазе такмичења у Шпанији 1982. када је ривал домаћој селекцији баш 20. јуна била репрезентација СФРЈ.

Након шокантног ремија са Северним Ирцима "плавима" је био преко потреба тријумф над "црвеном фуријом" у Валенсији и све је испрва деловало сјајно: Иван Гудељ је у 10. минуту донео предност екипи селектора Миљана Миљанића, али је онда Соренсен ступио на сцену.

Четири минута после тог поготка досудио је један од најбесмисленијих једанаестераца у историји Мондијала, иако је шпански репрезентативац очигледно оборен изван казненог простора.

Промашај Уфартеа са "беле тачке" данском судији није био довољан да покаже да се игра настави, већ је због преране кретње голмана Драгана Пантелића наложио да се једанаестерац понови. Хуанито је био прецизан, а гол Енрикеа Сауре у другом полувремену озваничио је победу Шпанаца која се назирала још када је Соренсен досудио пенал за домаћина Мондијала.

Остала је потом нада да би убедљивом победом над Хондурасом југословенски фудбалери могли да се пласирају у наставак такмичења, но након скромних 1:0 десило се управо оно чега су се прибојавали.

Северни Ирци су "шокантно" победили Шпанце баш са 1:0 и тако су и скромни острвљани (4 бода) и Шпанци (3 бода, гол-разлика 3:3) прошли даље, а "плави" (3 бода, гол-разлика 2:2) морали да крену кући.

Хенинг Лунд-Соренсен више није судио на том Светском првенству, нити на било ком другог. Свој задатак је, очигледно, обавио.

Коментари / 0

Оставите коментар