Na današnji dan - dovoljno je reći Sorensen!

Jedan jedini meč u istoriji svetskih prvenstava sudio je Danac Hening Lund-Sorensen. Sasvim dovoljno da ga večno pamtimo.

Fudbal 20.06.2014 | 09:26
Na današnji dan - dovoljno je reći Sorensen!

Utakmica koja mu je dodeljena bila je u okviru drugog kola preliminarne faze takmičenja u Španiji 1982. kada je rival domaćoj selekciji baš 20. juna bila reprezentacija SFRJ.

Nakon šokantnog remija sa Severnim Ircima "plavima" je bio preko potreba trijumf nad "crvenom furijom" u Valensiji i sve je isprva delovalo sjajno: Ivan Gudelj je u 10. minutu doneo prednost ekipi selektora Miljana Miljanića, ali je onda Sorensen stupio na scenu.

Četiri minuta posle tog pogotka dosudio je jedan od najbesmislenijih jedanaesteraca u istoriji Mondijala, iako je španski reprezentativac očigledno oboren izvan kaznenog prostora.

Promašaj Ufartea sa "bele tačke" danskom sudiji nije bio dovoljan da pokaže da se igra nastavi, već je zbog prerane kretnje golmana Dragana Pantelića naložio da se jedanaesterac ponovi. Huanito je bio precizan, a gol Enrikea Saure u drugom poluvremenu ozvaničio je pobedu Španaca koja se nazirala još kada je Sorensen dosudio penal za domaćina Mondijala.

Ostala je potom nada da bi ubedljivom pobedom nad Hondurasom jugoslovenski fudbaleri mogli da se plasiraju u nastavak takmičenja, no nakon skromnih 1:0 desilo se upravo ono čega su se pribojavali.

Severni Irci su "šokantno" pobedili Špance baš sa 1:0 i tako su i skromni ostrvljani (4 boda) i Španci (3 boda, gol-razlika 3:3) prošli dalje, a "plavi" (3 boda, gol-razlika 2:2) morali da krenu kući.

Hening Lund-Sorensen više nije sudio na tom Svetskom prvenstvu, niti na bilo kom drugog. Svoj zadatak je, očigledno, obavio.

Komentari / 0

Ostavite komentar