Активни официр БиХ оптужен за звјерства над Србима

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против четворице бивших припадника Армије РБиХ која их терети за убиства најмање 21 српског цивила у селу Кукавице, код Рогатице, извршена 27. августа 1992. године.

Босна и Херцеговина 19.06.2014 | 22:28
Активни официр БиХ оптужен за звјерства над Србима

За напад на колону српских избјеглица, која се из села Јабука (из правца Горажда) кретала према Рогатици, оптужени су Мухамед Шишић, Емир Драковац, Азиз Шуша и Тарик Шишић. Из Тужилаштва БиХ саопштили су данас да је оптужени Емир Драковац запослен у Оружаним снагама БиХ у чину капетана.

Драковац је оптужен и да је крајем 1992. године на подручју општине Фоча "починио ратни злочин убојства, мучења и сакаћења сјекиром три жртве, које су мучене и убијене на изузетно суров начин".

У Министарству одбране БиХ данас нам нису могли одговорити на питање да ли ће капетан Оружаних снага БиХ Емир Драковац бити суспендован или отпуштен због оптужнице која га терети за убиства цивила те за мучења и сакаћења жртава.

 "Трају провјере у Заједничком штабу Оружаних снага БиХ и данас не можемо одговорити какав ће сада бити радно-правни статус Драковца", рекао нам је Раде Вукелић из Сектора за односе с јавношћу Министарства одбране БиХ.

Због сумње да су учествовали у нападу на колону српских цивила у Кукавицама, 27. децембра прошле године, осим четворице сада оптужених, по налогу Тужилаштва БиХ били су ухапшени и Изет Хаџић, Азиз Агановић и Захид Алић. Сви су убрзо пуштени из притвора и одређене су им мјере забране међусобног комуницирања због страха од утицаја на свједоке.

За напад на колону српских избјеглица оптужени су Мухамед Шишић, Емир Драковац, Азиз Шуша и Тарик Шишић

Мухамед Шишић као командир Диверзантског вода АРБиХ, а Емир Драковац, Азиз Шуша и Тарик Шишић као припадници тог вода оптужени су да су координирали и извршили напад на колону српских избјеглица у Кукавицама.

"У нападу на цивиле, који су се превозили у више возила, убијена је најмање 21 жртва, оба спола, међу којима је било и малодобних особа, особа старије животне доби, као и мајки са дјецом. Више жртава је рањено, а извршени су пљачка и паљење имовине коју су избјеглице превозиле", саопштили су из Тужилаштва БиХ и напоменули да су, заједно са МУП-ом Републике Српске, провели темељиту истрагу у овом предмету.

"Захваљујући професионалној и доброј сурадњи полицијских дјелатника, тужитеља и истражитеља, прикупљени су докази за подизање оптужнице и процесуирање одговорних. Полицијски дјелатници МУП-а РС одиграли су кључну улогу у прикупљању доказа и исказа свједока ратног злочина у Кукавицама", наглашено је у саопштењу за јавност Тужилаштва БиХ.

Оптужница против четворице бивших припадника АРБиХ упућена је на потврђивање Суду БиХ са више од 200 доказних материјала, а предложено је испитивање више од 80 свједока оптужбе.

Вељко Ласица један је од оних што су у августу 1992. године у Кукавицама преживјели напад припадника АРБиХ. Раније нам је испричао да је са својим аутомобилом био дио колоне, а с њим у возилу су били његова кћерка, сестра и кћерка његове родице. Све четворо су рањени у нападу, а он је остао без ноге.

"У колони је био и аутобус са око 120 људи, којим је управљао Ранко Иконић, који је такође повријеђен. У том аутобусу, кад је напад кренуо са свих страна, било је десеторо мртвих и више рањених. У цијелој колони убијено је 25 људи, а рањено их је више од 80", казао нам је Ласица, нагласивши да је још 2006. године полицији у Фочи дао изјаву о овом ратном злочину.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мостарац

19.06.2014 20:33

што сте чекали до сада или немате времена од искривљивања истине почевши од јасеновца

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола озрен

19.06.2014 21:07

Да БОГДОМ има смртна казна по кратком поступку.

ОДГОВОРИТЕ