СИПА одмотава политичко клупко

Тужилаштво Босне и Херцеговине печати Пандорину кутију и већ припрема приједлог за притвор 30 особа које су јуче ухапшене у акцији СИПЕ.

Република Српска 19.06.2014 | 18:07
СИПА одмотава политичко клупко

Најзвучније име је свакако Кемал Чаушевић, који вјероватно до даљњег остаје у притвору, и то да не би утицао на свједоке.

Иако је тема још врућа због хапшења једног од најконтраверзнијих директора на бх нивоу, негдје у позадини се чује питање шта су радили запослени у самом врху ове институције све те године.

Један од представника Српске у Управи је републички министар финансија Зоран Тегелтија, који је у фотељу члана Управног одбора сјео оног момента када је постао министар, прије скоро четири године. На све ово Тегелтија тврди да управни одбор има специфичне надлежности које не укључују овакве провјере.

„Ја бих вас замолио, тридесет хиљада домаћинстава чека помоћ, а ми причамо о томе ко је пљачкао државу. Сјетите се ко је те људе запослио и у ком тренутку. Управни одбор нема никакве надлежности у вези са вођењем и управљањем Управе за индиректно опорезивање, не слажем се са многим кадровским рјешењима који су постављени. Управни одбор бави се само законодавним дијелом уређења односа“, изјавио је министар финансија Републике Српске, Зоран Тегелтија.

А управо Зоран Тегелтија је на функцију министра финансија, а самим тим и на мјесто члана Управног одбора дошао 2010. године, а Кемал Чаушевић је смијењен тек годину дана касније, односно 2011. године.

Интересантно је то да је Шефика Хафизовић, експерт из Федерације Босне и Херцеговине, у фотељи члана још од самог оснивања Управе за индиректно опорезивање па до данас. Није тешко закључити да су већ поменути дијелили мандате са Кемалом Чаушевићем.

О именима  из политичког миљеа који би могли да буду умијешани у ову акцију не жели да спекулише ни премијерка Српске.

На јучерашње тврдње предсједника Синдиката радника Управе за индиректно опорезивање, Мехмедалије Осмића да постоје директни учесници у криминалу из владајуће коалиције на бх ниову, Жељка Цвијановић позива све који имају сазнања о криминалним радњама, да их и објаве.

„Објашњавати како су све структуре радиле то и то, па морате да дате понекад име и презиме или одређен конкретан детаљ који ћете навести. Шта могла бих и ја да кажем сада да су све политичке структуре криве зато што је дошло до клизишта или слично. Немојте да баратамо на тај начин, човјек ако има одређене показатеље треба то да подијели са надлежним органима“, поручила је Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске.

Акција Државне агеније за истраге и заштиту под називом "Пандора" траје од јуче, а ухапшено је већ 40 особа због сумње да су организовано прали новац и тиме оштетили буџет Српске за више од двије милијарде марака.

Ово је за сада највећа акција СИПЕ, а по свему судећи, клупко је тек почело да се одмотава, и то оно политичко.

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

xxл

19.06.2014 16:17

Дао Бог да се напокон одмота и да "повеже и у кавез стрпа" све "недодирљиве", који се не боје ни Бога ни народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

19.06.2014 16:23

Ако СИПА успије да похапси багру и политичаре у Федерацији и Републици Српској, сто су државу довели до пропасти ја мислим да це народ славити СИПУ као Титу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

19.06.2014 17:14

А кад це Тегелтију ухапсити и сефа му Милокрада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

19.06.2014 18:15

У име српских интереса, Телгетији мало плата министра него и дрпа лову у надзорном одбору, и тако се брани српска!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

19.06.2014 18:24

Тегелтија нема времена да одговори на питања јер га муци силна брига за поплављене људе!! Има ли ико зив у овој канализацији од дрзаве, ко це по вјеровати Тегелтијиној бризи??? Не говори Тегелтија колико година су њега покусавали угурати на мјесто директора управе?? И сва среца па нису јер ове милијарде које су ови мисеви покрали су мала маца у односу на то ста би Тегелтија урадио!! Мала маца!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власеница

19.06.2014 18:49

Дај бозе да се нешто уради у вези са криминалом Погледајте у Власеници, сва су предузећа ојадили: Краљевић, Вуковић и Поповић. Уништили Водовод, ШГ Бирач, Игришта, затворен хотел Панорама,Дрвна индустрија, све је то урадјено за вријеме владавине СНСД у Власеници. Посвадјан комшија са комшијо, брат са братом, кум са кумом. Јад и биједа, незапосленост, једном рјечју пустош у Власеници. За Власеницу је највећа срећа да се клупко одмота и криминалци добију заслузну казну. Знајуци шта је Мићо Краљевић, и на шта је спреман све, да нам је бог на помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

19.06.2014 18:54

"Управни одбор нема везе са управљањем"?! рече Тегелтија мртав ладан

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

19.06.2014 20:14

Ово се мора истјерати до краја а онда на ред долазе Полиција у Бијељини и Окрузно тузиластво у Бијељини. Њихова спрега са криминалцима,затаскавања истрага,нерад,нетруд, због којег је Бијељина постала озлогласено мјесто гдје криминал царује,гдје дилери дроге вазе за угледне људе,гдје локални тетовирани надрогирани "павијани" туку народ по кафицима и клубовима а полиција се склања или додје да покупи цауре,гдје исти терорису град возеци прескупа аута и мотоцикле а нити имају посао нити имају фирму гдје се надлезни не питају одакле тетовираном стотине хиљада марака за аута и мотоцикле,гдје криминалци у сред центра града Бијељине запале локалном бизнисмену два аутомобила а полиција и инспектори и поступајуци тузиоци затаскавају истрагу и стите поциниоце. Гдје остецене полиција малтретира,потура им да су са разлогом криви сами остецени сто се "каце са криминалцима". Цак ста висе тузиластво одустаје од исттаге поменутих подметања позара хладно наводеци да су се " возила сама запалила", У граду Бијељини полиција је у стању да убиство прогласи и цак самоубиством итд итд.Због којих то интереса надамо се да це Сипа да истрази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

19.06.2014 20:24

ако се размота како треба и како ваља бице им сви затвори у босни и хецеговини мали, морацемо просиривати капацитете

ОДГОВОРИТЕ
Name

српско сарајево

19.06.2014 20:47

Почело је.... МилоКраде како ли спавашш да ми је знати кад си сваким даном ближе Туњицама само полако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукови са овцара

20.06.2014 06:05

Па људи моји дали ви знате у каквој ми вукојебини зивимо . Па све сами вукови до вукова који це нас све растјерати куд који мили моји. Они су много много опаснији и од поплава. Па они су и црпне пумпе које су требале да нас спасавају од поплава растурили и унистили.Па њима ни сто СИПА и Голих отока не мозе ниста наудити .Зато куд који мили моји

ОДГОВОРИТЕ