SIPA odmotava političko klupko

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pečati Pandorinu kutiju i već priprema prijedlog za pritvor 30 osoba koje su juče uhapšene u akciji SIPE.

Republika Srpska 19.06.2014 | 18:07
SIPA odmotava političko klupko

Najzvučnije ime je svakako Kemal Čaušević, koji vjerovatno do daljnjeg ostaje u pritvoru, i to da ne bi uticao na svjedoke.

Iako je tema još vruća zbog hapšenja jednog od najkontraverznijih direktora na bh nivou, negdje u pozadini se čuje pitanje šta su radili zaposleni u samom vrhu ove institucije sve te godine.

Jedan od predstavnika Srpske u Upravi je republički ministar finansija Zoran Tegeltija, koji je u fotelju člana Upravnog odbora sjeo onog momenta kada je postao ministar, prije skoro četiri godine. Na sve ovo Tegeltija tvrdi da upravni odbor ima specifične nadležnosti koje ne uključuju ovakve provjere.

„Ja bih vas zamolio, trideset hiljada domaćinstava čeka pomoć, a mi pričamo o tome ko je pljačkao državu. Sjetite se ko je te ljude zaposlio i u kom trenutku. Upravni odbor nema nikakve nadležnosti u vezi sa vođenjem i upravljanjem Uprave za indirektno oporezivanje, ne slažem se sa mnogim kadrovskim rješenjima koji su postavljeni. Upravni odbor bavi se samo zakonodavnim dijelom uređenja odnosa“, izjavio je ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija.

A upravo Zoran Tegeltija je na funkciju ministra finansija, a samim tim i na mjesto člana Upravnog odbora došao 2010. godine, a Kemal Čaušević je smijenjen tek godinu dana kasnije, odnosno 2011. godine.

Interesantno je to da je Šefika Hafizović, ekspert iz Federacije Bosne i Hercegovine, u fotelji člana još od samog osnivanja Uprave za indirektno oporezivanje pa do danas. Nije teško zaključiti da su već pomenuti dijelili mandate sa Kemalom Čauševićem.

O imenima  iz političkog miljea koji bi mogli da budu umiješani u ovu akciju ne želi da spekuliše ni premijerka Srpske.

Na jučerašnje tvrdnje predsjednika Sindikata radnika Uprave za indirektno oporezivanje, Mehmedalije Osmića da postoje direktni učesnici u kriminalu iz vladajuće koalicije na bh niovu, Željka Cvijanović poziva sve koji imaju saznanja o kriminalnim radnjama, da ih i objave.

„Objašnjavati kako su sve strukture radile to i to, pa morate da date ponekad ime i prezime ili određen konkretan detalj koji ćete navesti. Šta mogla bih i ja da kažem sada da su sve političke strukture krive zato što je došlo do klizišta ili slično. Nemojte da baratamo na taj način, čovjek ako ima određene pokazatelje treba to da podijeli sa nadležnim organima“, poručila je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Akcija Državne agenije za istrage i zaštitu pod nazivom "Pandora" traje od juče, a uhapšeno je već 40 osoba zbog sumnje da su organizovano prali novac i time oštetili budžet Srpske za više od dvije milijarde maraka.

Ovo je za sada najveća akcija SIPE, a po svemu sudeći, klupko je tek počelo da se odmotava, i to ono političko.

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

xxl

19.06.2014 16:17

Dao Bog da se napokon odmota i da "poveže i u kavez strpa" sve "nedodirljive", koji se ne boje ni Boga ni naroda!

ODGOVORITE
Name

Md

19.06.2014 16:23

Ako SIPA uspije da pohapsi bagru i političare u Federaciji i Republici Srpskoj, sto su državu doveli do propasti ja mislim da ce narod slaviti SIPU kao Titu.

ODGOVORITE
Name

milan

19.06.2014 17:14

A kad ce Tegeltiju uhapsiti i sefa mu Milokrada?

ODGOVORITE
Name

Bosanac

19.06.2014 18:15

U ime srpskih interesa, Telgetiji malo plata ministra nego i drpa lovu u nadzornom odboru, i tako se brani srpska!!!!

ODGOVORITE
Name

Milorad

19.06.2014 18:24

Tegeltija nema vremena da odgovori na pitanja jer ga muci silna briga za poplavljene ljude!! Ima li iko ziv u ovoj kanalizaciji od drzave, ko ce po vjerovati Tegeltijinoj brizi??? Ne govori Tegeltija koliko godina su njega pokusavali ugurati na mjesto direktora uprave?? I sva sreca pa nisu jer ove milijarde koje su ovi misevi pokrali su mala maca u odnosu na to sta bi Tegeltija uradio!! Mala maca!!

ODGOVORITE
Name

Vlasenica

19.06.2014 18:49

Daj boze da se nešto uradi u vezi sa kriminalom Pogledajte u Vlasenici, sva su preduzeća ojadili: Kraljević, Vuković i Popović. Uništili Vodovod, ŠG Birač, Igrišta, zatvoren hotel Panorama,Drvna industrija, sve je to uradjeno za vrijeme vladavine SNSD u Vlasenici. Posvadjan komšija sa komšijo, brat sa bratom, kum sa kumom. Jad i bijeda, nezaposlenost, jednom rječju pustoš u Vlasenici. Za Vlasenicu je najveća sreća da se klupko odmota i kriminalci dobiju zasluznu kaznu. Znajuci šta je Mićo Kraljević, i na šta je spreman sve, da nam je bog na pomoći.

ODGOVORITE
Name

zoka

19.06.2014 18:54

"Upravni odbor nema veze sa upravljanjem"?! reče Tegeltija mrtav ladan

ODGOVORITE
Name

petar

19.06.2014 20:14

Ovo se mora istjerati do kraja a onda na red dolaze Policija u Bijeljini i Okruzno tuzilastvo u Bijeljini. Njihova sprega sa kriminalcima,zataskavanja istraga,nerad,netrud, zbog kojeg je Bijeljina postala ozloglaseno mjesto gdje kriminal caruje,gdje dileri droge vaze za ugledne ljude,gdje lokalni tetovirani nadrogirani "pavijani" tuku narod po kaficima i klubovima a policija se sklanja ili dodje da pokupi caure,gdje isti terorisu grad vozeci preskupa auta i motocikle a niti imaju posao niti imaju firmu gdje se nadlezni ne pitaju odakle tetoviranom stotine hiljada maraka za auta i motocikle,gdje kriminalci u sred centra grada Bijeljine zapale lokalnom biznismenu dva automobila a policija i inspektori i postupajuci tuzioci zataskavaju istragu i stite pocinioce. Gdje ostecene policija maltretira,potura im da su sa razlogom krivi sami osteceni sto se "kace sa kriminalcima". Cak sta vise tuzilastvo odustaje od isttage pomenutih podmetanja pozara hladno navodeci da su se " vozila sama zapalila", U gradu Bijeljini policija je u stanju da ubistvo proglasi i cak samoubistvom itd itd.Zbog kojih to interesa nadamo se da ce Sipa da istrazi.

ODGOVORITE
Name

bl

19.06.2014 20:24

ako se razmota kako treba i kako valja bice im svi zatvori u bosni i hecegovini mali, moracemo prosirivati kapacitete

ODGOVORITE
Name

srpsko sarajevo

19.06.2014 20:47

Počelo je.... MiloKrade kako li spavašš da mi je znati kad si svakim danom bliže Tunjicama samo polako...

ODGOVORITE
Name

Vukovi sa ovcara

20.06.2014 06:05

Pa ljudi moji dali vi znate u kakvoj mi vukojebini zivimo . Pa sve sami vukovi do vukova koji ce nas sve rastjerati kud koji mili moji. Oni su mnogo mnogo opasniji i od poplava. Pa oni su i crpne pumpe koje su trebale da nas spasavaju od poplava rasturili i unistili.Pa njima ni sto SIPA i Golih otoka ne moze nista nauditi .Zato kud koji mili moji

ODGOVORITE