Откривено присуство модификованог сјемена

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је да нико од пољопривредених произвођача у Српској званично не сарађује са америчком компанијом "Монсанто", али да је могуће да има њеног генетски модификованог сјемена.

 

Република Српска 19.06.2014 | 15:34
Откривено присуство модификованог сјемена

Мирјанић је рекао новинарима у Градишци да инспекције на терену раде и да су истраживањем сјемена соје откривене индиције присуства таквог сјемена из увоза, али да Влада Републике Српске и ресорно
министарство то не подржавају.

"Нема разлога да мијењамо ту политику док се у ширем окружењу не утврди какав ће бити став у односу на генетски модификоване организме, без обзира што ја, док сам на овој функцији, то нећу прихватити", истакао је Мирјанић.

Једна од највећих америчких агрохемијских и пољопривредно-биотехнолошких компанија "Монсанто", која
је водећи произвођач генетски модификованог сјемена и хербицида, искористила је катастрофалне поплаве за улазак на тржиште БиХ.


Ова компанија је одлучила "помоћи" поплављеним подручјима у БиХ, посебно Посавини и Семберији, тако што ће донирати сјеме пшенице, кукуруза, соје, краставаца, парадајза, пише "Дневни лист" који наводи више примјера у свијету гдје је "Монсанто" уништио мале пољопривреднике и локалне културе.

Ова компанија је на свом сајту објавила да су донирали 275.000 долара вриједног сјемена ДЕКАЛБ кукуруза /генетски модификовани кукуруз/, што је довољно да се засије 3.000 хектара земљишта. Осим тога, донирају и 75.000 долара вриједног сјемена парадајза, краставаца и купуса.

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

x

21.06.2014 09:56

Какве глупости.... Монсанто је јаци од многих земаља па му није потребна прилика да би "увалио" ГМО сјеме. Могу да то ураде кад год хоце!

ОДГОВОРИТЕ