Модификована сјемена стижу у Семберију?

Једна од највећих америчких агрохемијских и пољопривредно-биотехнолошких компанија "Монсанто", која је водећи произвођач генетски модификованог сјемена и хербицида, искористила је катастрофалне поплаве за улазак на тржиште БиХ.

Босна и Херцеговина 19.06.2014 | 11:01
Модификована сјемена стижу у Семберију?

Ова компанија је одлучила "помоћи" поплављеним подручјима у БиХ посебно Посавини и Семберији тако што ће донирати сјеме пшенице, кукуруза, соје, краставаца, парадајза, пише "Дневни лист" који наводи више примјера у свијету гдје је "Монсанто" уништио мале пољопривреднике и локалне културе.

Ова компанија је на свом сајту објавила да су донирали 275.000 долара вриједног сјемена ДЕКАЛБ кукуруза /генетски модификовани кукуруз/, што је довољно да се засије 3.000 хектара земљишта. Осим тога, донирају и 75.000 долара вриједног сјемена парадајза, краставаца и купуса.

"Дневни лист" истиче да је, ако је судити по фотографијама које је "Монсанто" објавио на својим страницама, ГМО већ у рукама пољопривредника у Посавини и Семберији.

Истиче се да ова компанија, за коју се вежу бројне контроверзе широм свијета, посебно у неразвијеним земљама и онима у развоју и с којом више деценија правну битку воде земље попут Бразила, али и земље Европске уније, до сада није имала већег пролаза у БиХ.

Иако је непознато које је тачно генетски модификовано сјеме "Монсанто" донирано, судећи по искуствима других земаља, на примјер Хаитија који је сравњен у катастрофалним потресима прије четири године, могуће је да је ријеч о сјемену које је већ третирано и посебним хербицидима и које захтијева много воде, а истовремено није прилагођено земљишту на које је посијано.

"Такво сјеме уништава локалне културе, као што је пшеница и то не само на подручју на којем је посијано, јер се незаустављиво шири, а искуства с таквим сјеменом говоре да је обично ријеч о сјемену за једну годину, што значи да су пољопривредници већ идуће године присиљени од `Монсанта` поновно набављати сјеме и тада добро платити за њега", наводи "Дневни лист".

Бројни су документарни филмови који показују да је "Монсанто" прегазио мале фармере који су храну производили на традиционални начин, а један од примјера су и регије Индије гдје су хиљаде фармера уништени јер им је ова компанија "помогла" дајући им бесплатно сјеме памука.

Ова компанија циљано производи сјеме, односно ГМО, отпоран на глифосат, који према многим студијама, има изразито негативне ефекте на људско здравље. Изазива болести попут рака, те ендокриних и генетских поремећаја.

У марту су против "Монсанта" протестовали активисти у више од 400 градова у 50 држава на шест континената.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Љиљана

19.06.2014 09:33

Ако је истина ОДМАХ вратити у Америку нек они себи сију,само ко це то контролисати?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

19.06.2014 09:46

Није доказано да је ГМО храна штетна и то су само нагадјања. Основни разлог зашто је направљен ГМО је да се обезбједи храна тамо гдје је нема. Боље и ГМО храна него да народ гладује

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрац

19.06.2014 09:59

Напокон доказ да је харп направио поплаве на насим просторима и створио предуслове за донације ГМ сјемена,теско нама!!!!

ОДГОВОРИТЕ