Modifikovana sjemena stižu u Semberiju?

Jedna od najvećih američkih agrohemijskih i poljoprivredno-biotehnoloških kompanija "Monsanto", koja je vodeći proizvođač genetski modifikovanog sjemena i herbicida, iskoristila je katastrofalne poplave za ulazak na tržište BiH.

Bosna i Hercegovina 19.06.2014 | 11:01
Modifikovana sjemena stižu u Semberiju?

Ova kompanija je odlučila "pomoći" poplavljenim područjima u BiH posebno Posavini i Semberiji tako što će donirati sjeme pšenice, kukuruza, soje, krastavaca, paradajza, piše "Dnevni list" koji navodi više primjera u svijetu gdje je "Monsanto" uništio male poljoprivrednike i lokalne kulture.

Ova kompanija je na svom sajtu objavila da su donirali 275.000 dolara vrijednog sjemena DEKALB kukuruza /genetski modifikovani kukuruz/, što je dovoljno da se zasije 3.000 hektara zemljišta. Osim toga, doniraju i 75.000 dolara vrijednog sjemena paradajza, krastavaca i kupusa.

"Dnevni list" ističe da je, ako je suditi po fotografijama koje je "Monsanto" objavio na svojim stranicama, GMO već u rukama poljoprivrednika u Posavini i Semberiji.

Ističe se da ova kompanija, za koju se vežu brojne kontroverze širom svijeta, posebno u nerazvijenim zemljama i onima u razvoju i s kojom više decenija pravnu bitku vode zemlje poput Brazila, ali i zemlje Evropske unije, do sada nije imala većeg prolaza u BiH.

Iako je nepoznato koje je tačno genetski modifikovano sjeme "Monsanto" donirano, sudeći po iskustvima drugih zemalja, na primjer Haitija koji je sravnjen u katastrofalnim potresima prije četiri godine, moguće je da je riječ o sjemenu koje je već tretirano i posebnim herbicidima i koje zahtijeva mnogo vode, a istovremeno nije prilagođeno zemljištu na koje je posijano.

"Takvo sjeme uništava lokalne kulture, kao što je pšenica i to ne samo na području na kojem je posijano, jer se nezaustavljivo širi, a iskustva s takvim sjemenom govore da je obično riječ o sjemenu za jednu godinu, što znači da su poljoprivrednici već iduće godine prisiljeni od `Monsanta` ponovno nabavljati sjeme i tada dobro platiti za njega", navodi "Dnevni list".

Brojni su dokumentarni filmovi koji pokazuju da je "Monsanto" pregazio male farmere koji su hranu proizvodili na tradicionalni način, a jedan od primjera su i regije Indije gdje su hiljade farmera uništeni jer im je ova kompanija "pomogla" dajući im besplatno sjeme pamuka.

Ova kompanija ciljano proizvodi sjeme, odnosno GMO, otporan na glifosat, koji prema mnogim studijama, ima izrazito negativne efekte na ljudsko zdravlje. Izaziva bolesti poput raka, te endokrinih i genetskih poremećaja.

U martu su protiv "Monsanta" protestovali aktivisti u više od 400 gradova u 50 država na šest kontinenata.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ljiljana

19.06.2014 09:33

Ako je istina ODMAH vratiti u Ameriku nek oni sebi siju,samo ko ce to kontrolisati?!

ODGOVORITE
Name

Radovan

19.06.2014 09:46

Nije dokazano da je GMO hrana štetna i to su samo nagadjanja. Osnovni razlog zašto je napravljen GMO je da se obezbjedi hrana tamo gdje je nema. Bolje i GMO hrana nego da narod gladuje

ODGOVORITE
Name

posmatrac

19.06.2014 09:59

Napokon dokaz da je harp napravio poplave na nasim prostorima i stvorio preduslove za donacije GM sjemena,tesko nama!!!!

ODGOVORITE