На данашњи дан - Тирке зауставио Бразилце

На овај дан пре 60 година наши најбољи фудбалери су на Светском првенству морали да одмере снаге са Бразилом. Терен нису напустили погнутих глава иако им је ривал био тада актуелни вице-шампион Мундијала.

Фудбал 19.06.2014 | 10:52
На данашњи дан - Тирке зауставио Бразилце

Те 1954. у Швајцарској се играло по систему помало чудном за данашње поимање прелиминарне фазе такмичења: ако после 90 минута није било победника на ред су долазили продужеци. Па ако баш ни у додатних 30 минута реми остане на снази, ривали су добијали по бод.

Тако се десило да је само три дана после минималне победе над Француском, тим "плавих" одиграо свих 120 минута са моћним Бразилом. Улог је био огроман: тада се у првој фази такмичења носиоци група (Бразил и Француска у нашем слућају) нису међусобно састајали, већ се у групи играло само два кола. Друго, тј. последње - у исто време.

"Триколорима" је за пролаз даље требао или пораз Југославије, или у случају ремија "плавих" и "кариока" - њихова победа над Мексиком од два гола разлике.

Лоше је то вече 19. јуна почело по изабранике селектора Александра Тирнанића, нама знаног као "Тирке". За тили час Французи су у свом мечу повели са 2:0, али је онда одличан тим СФРЈ на својој утакмици изборио одличан резултат и у Лозани дочекао лепе вести из Женеве. Против вице-шампиона планете "плави" су повели голом Зебеца на старту другог полувремена, легендарни Диди (68 мечева, 20 голова за Бразил) поравнао је резултат, па је меч отишао у продужетке.

Мексиканци су, са друге стране, у исто време успели да изборе частан пораз (3:2) па је гол чувеног Рајмона Копе у самој завршници тог дуела унео нову стрепњу у редове репрезентације СФРЈ: победа "триколора" значила је да у додатних 30 минута игре "плави" не смеју да изгубе од тима који је на прошлом Мундијалу играо у финалу.

И, Тирнанићеви момци су успели. Одолели су Бразилцима уз бравуре Беаре на голу, Французи су елиминисани а наши тадашњи репрезентативци прошли су даље. Стигли су до четвртфинала, у коме је са 2:0 славила СР Немачка која је на крају такмичење завршила као нови шампион света.

Коментари / 0

Оставите коментар