Na današnji dan - Tirke zaustavio Brazilce

Na ovaj dan pre 60 godina naši najbolji fudbaleri su na Svetskom prvenstvu morali da odmere snage sa Brazilom. Teren nisu napustili pognutih glava iako im je rival bio tada aktuelni vice-šampion Mundijala.

Fudbal 19.06.2014 | 10:52
Na današnji dan - Tirke zaustavio Brazilce

Te 1954. u Švajcarskoj se igralo po sistemu pomalo čudnom za današnje poimanje preliminarne faze takmičenja: ako posle 90 minuta nije bilo pobednika na red su dolazili produžeci. Pa ako baš ni u dodatnih 30 minuta remi ostane na snazi, rivali su dobijali po bod.

Tako se desilo da je samo tri dana posle minimalne pobede nad Francuskom, tim "plavih" odigrao svih 120 minuta sa moćnim Brazilom. Ulog je bio ogroman: tada se u prvoj fazi takmičenja nosioci grupa (Brazil i Francuska u našem slućaju) nisu međusobno sastajali, već se u grupi igralo samo dva kola. Drugo, tj. poslednje - u isto vreme.

"Trikolorima" je za prolaz dalje trebao ili poraz Jugoslavije, ili u slučaju remija "plavih" i "karioka" - njihova pobeda nad Meksikom od dva gola razlike.

Loše je to veče 19. juna počelo po izabranike selektora Aleksandra Tirnanića, nama znanog kao "Tirke". Za tili čas Francuzi su u svom meču poveli sa 2:0, ali je onda odličan tim SFRJ na svojoj utakmici izborio odličan rezultat i u Lozani dočekao lepe vesti iz Ženeve. Protiv vice-šampiona planete "plavi" su poveli golom Zebeca na startu drugog poluvremena, legendarni Didi (68 mečeva, 20 golova za Brazil) poravnao je rezultat, pa je meč otišao u produžetke.

Meksikanci su, sa druge strane, u isto vreme uspeli da izbore častan poraz (3:2) pa je gol čuvenog Rajmona Kope u samoj završnici tog duela uneo novu strepnju u redove reprezentacije SFRJ: pobeda "trikolora" značila je da u dodatnih 30 minuta igre "plavi" ne smeju da izgube od tima koji je na prošlom Mundijalu igrao u finalu.

I, Tirnanićevi momci su uspeli. Odoleli su Brazilcima uz bravure Beare na golu, Francuzi su eliminisani a naši tadašnji reprezentativci prošli su dalje. Stigli su do četvrtfinala, u kome je sa 2:0 slavila SR Nemačka koja je na kraju takmičenje završila kao novi šampion sveta.

Komentari / 0

Ostavite komentar