Даска на WЦ шољи није кривац за ширење болест

Јесте ли од оних људи који увек ставе облогу на шољу у тоалету пре него што седну на њу? Наравно, јасно је да желите да избегнете болести које је неко оставио за собом. Али изгледа да облоге и нису баш од толике помоћи.

Здравље 19.06.2014 | 10:51
Даска на WЦ шољи није кривац за ширење болест

Облоге за шољу више обезбеђују удобност и омогућавају да корисник сам себе увери у то да ради нешто да спречи болест, тврди специјалниста за инфективне болести, доктор Вилијам Шафнер, професор превентивне медицине на Вандербилтовом универзитетском медицинском центру.

- Није даска шоље та која је опасна за преношење болести – са ње нећете ништа покупити – каже он.Некад се мислило да је даска WЦ-шоље кривац за преношење гастроинтестиналних и сексуално преносивих болести, али је од тада то подробно испитано.


Разлог због којег облоге постоје је заправо то што су тоалети сами по себи помало гадни.


То опет не значи да на дасци шоље нема бактерија које изазивају болест (као што су Ешерихија коли и стрептококе. Али доктор Филип Тијерно објашњава да кожа наше задњице служи као ефективна заштитна баријера.

Оно што заиста помаже у ширењу болести је непрање руку.

Али ако оперете руке само обичним сапуном и топлом водом, смањили сте шансу за ширење болести за 50 одсто. (како бисте превилно опрали руке, прво их поквасите водом, па насапуњајте, а онда добро истрљате 20 секунди пре него што исперете).

Погледајте видео и откријте зашто не би требело да будемо толико забринути око седања на даску без облоге.

Коментари / 0

Оставите коментар