Daska na WC šolji nije krivac za širenje bolest

Jeste li od onih ljudi koji uvek stave oblogu na šolju u toaletu pre nego što sednu na nju? Naravno, jasno je da želite da izbegnete bolesti koje je neko ostavio za sobom. Ali izgleda da obloge i nisu baš od tolike pomoći.

Zdravlje 19.06.2014 | 10:51
Daska na WC šolji nije krivac za širenje bolest

Obloge za šolju više obezbeđuju udobnost i omogućavaju da korisnik sam sebe uveri u to da radi nešto da spreči bolest, tvrdi specijalnista za infektivne bolesti, doktor Vilijam Šafner, profesor preventivne medicine na Vanderbiltovom univerzitetskom medicinskom centru.

- Nije daska šolje ta koja je opasna za prenošenje bolesti – sa nje nećete ništa pokupiti – kaže on.Nekad se mislilo da je daska WC-šolje krivac za prenošenje gastrointestinalnih i seksualno prenosivih bolesti, ali je od tada to podrobno ispitano.


Razlog zbog kojeg obloge postoje je zapravo to što su toaleti sami po sebi pomalo gadni.


To opet ne znači da na dasci šolje nema bakterija koje izazivaju bolest (kao što su Ešerihija koli i streptokoke. Ali doktor Filip Tijerno objašnjava da koža naše zadnjice služi kao efektivna zaštitna barijera.

Ono što zaista pomaže u širenju bolesti je nepranje ruku.

Ali ako operete ruke samo običnim sapunom i toplom vodom, smanjili ste šansu za širenje bolesti za 50 odsto. (kako biste previlno oprali ruke, prvo ih pokvasite vodom, pa nasapunjajte, a onda dobro istrljate 20 sekundi pre nego što isperete).

Pogledajte video i otkrijte zašto ne bi trebelo da budemo toliko zabrinuti oko sedanja na dasku bez obloge.

Komentari / 0

Ostavite komentar