Оптужнице за злочин над Србима у Кукавицама

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против четворице бивших припадника такозване Армије РБиХ, која их терети за ратни злочин у којем је убијено више од 20 жртава српске националности у мјесту Кукавице, у општини Рогатица.

Република Српска 19.06.2014 | 13:01
Оптужнице за злочин над Србима у Кукавицама

Тужилац Посебног одјељења за ратне злочине подигао је оптужницу против Емира Драковца из Горажда, запосленог у Оружаним снагама БиХ у чину капетана, те Мухамеда Шишића, Азиза Шуше и Тарика Шишића, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Мухамед Шишић терети се да је, као командант Диверзантског вода, а остали оптужени да су као припадници тог вода такозване Армије РБиХ, 27. августа 1992. године, координисали и извршили напад на колону избјеглица српске националности, која се кретала из мјеста Јабука, из правца Горажда, према Рогатици.

Напад на цивиле, који су се превозили у више возила почињен је у селу Кукавице, општина Рогатица, када је убијена најмање 21 жртва, оба пола, међу којима је било и малољетних особа, особа старије животне доби, као и мајки са дјецом, више жртава је рањено, а извршена је пљачка и паљење имовине коју су избјеглице превозиле.

Емир Драковац терети се да је крајем 1992. године, на подручју општине Фоча, починио ратни злочин убојства, мучења и сакаћења сјекиром три жртве, које су мучене и убијене на изузетно суров начин.

Тужилаштво БиХ је, заједно са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, провело темељну истрагу у овом предмету и захваљујући професионалној и доброј сарадњи полиције, тужилаца и истражилаца, прикупљени су докази за подизање оптужнице и процесуирање одговорних особа.

У овом предмету припадници МУП-а Републике Српске одиграли су кључну улогу у прикупљању доказа и исказа свједока ратног злочина у Кукавицама, истиче се у саопштењу.

Тужилаштво БиХ упутило је према Суду БиХ, оптужницу на потврђивање, а уз оптужницу је прослијеђено више од 200 доказних материјала и предложено испитивање више од 80 свједока оптужбе.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xxл

19.06.2014 08:42

Најгоре је у свему овоме што су потенцијални ратни злочинци "засјели" на високе функције у институцијама на свим нивоима и одатале врше разноразне опструкције и сплетке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

19.06.2014 10:44

Били су "господари живота и смрти" у рату, а сада су и у миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

19.06.2014 11:40

Свакоме према заслузи.И у рату морају постојати нека правила макар она божија?Човјек не треба да губи душу ни у рату, ни у миру.Моја душа никада не би могла чинити зтакве грозоте, јер је чувам за Бога, да буде чиста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тт

19.06.2014 15:31

Не треба њима судити. Треба их предати потомцима погинулих!!!!!

ОДГОВОРИТЕ