Optužnice za zločin nad Srbima u Kukavicama

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika takozvane Armije RBiH, koja ih tereti za ratni zločin u kojem je ubijeno više od 20 žrtava srpske nacionalnosti u mjestu Kukavice, u opštini Rogatica.

Republika Srpska 19.06.2014 | 13:01
Optužnice za zločin nad Srbima u Kukavicama

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Emira Drakovca iz Goražda, zaposlenog u Oružanim snagama BiH u činu kapetana, te Muhameda Šišića, Aziza Šuše i Tarika Šišića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Muhamed Šišić tereti se da je, kao komandant Diverzantskog voda, a ostali optuženi da su kao pripadnici tog voda takozvane Armije RBiH, 27. avgusta 1992. godine, koordinisali i izvršili napad na kolonu izbjeglica srpske nacionalnosti, koja se kretala iz mjesta Jabuka, iz pravca Goražda, prema Rogatici.

Napad na civile, koji su se prevozili u više vozila počinjen je u selu Kukavice, opština Rogatica, kada je ubijena najmanje 21 žrtva, oba pola, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, osoba starije životne dobi, kao i majki sa djecom, više žrtava je ranjeno, a izvršena je pljačka i paljenje imovine koju su izbjeglice prevozile.

Emir Drakovac tereti se da je krajem 1992. godine, na području opštine Foča, počinio ratni zločin ubojstva, mučenja i sakaćenja sjekirom tri žrtve, koje su mučene i ubijene na izuzetno surov način.

Tužilaštvo BiH je, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, provelo temeljnu istragu u ovom predmetu i zahvaljujući profesionalnoj i dobroj saradnji policije, tužilaca i istražilaca, prikupljeni su dokazi za podizanje optužnice i procesuiranje odgovornih osoba.

U ovom predmetu pripadnici MUP-a Republike Srpske odigrali su ključnu ulogu u prikupljanju dokaza i iskaza svjedoka ratnog zločina u Kukavicama, ističe se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH uputilo je prema Sudu BiH, optužnicu na potvrđivanje, a uz optužnicu je proslijeđeno više od 200 dokaznih materijala i predloženo ispitivanje više od 80 svjedoka optužbe.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

xxl

19.06.2014 08:42

Najgore je u svemu ovome što su potencijalni ratni zločinci "zasjeli" na visoke funkcije u institucijama na svim nivoima i odatale vrše raznorazne opstrukcije i spletke.

ODGOVORITE
Name

xxl

19.06.2014 10:44

Bili su "gospodari života i smrti" u ratu, a sada su i u miru.

ODGOVORITE
Name

xxl

19.06.2014 11:40

Svakome prema zasluzi.I u ratu moraju postojati neka pravila makar ona božija?Čovjek ne treba da gubi dušu ni u ratu, ni u miru.Moja duša nikada ne bi mogla činiti ztakve grozote, jer je čuvam za Boga, da bude čista!

ODGOVORITE
Name

tt

19.06.2014 15:31

Ne treba njima suditi. Treba ih predati potomcima poginulih!!!!!

ODGOVORITE