Обновили возни парк у вријеме поплава

Гранична полиција БиХ обновила је возни парк с 30 нових возила фолксваген, која су компанији "МРМ Еxпорт-импорт" из Љубушког плаћена с око 1,225 милиона КМ, или нешто више од 40.000 КМ по једном возилу.

Босна и Херцеговина 19.06.2014 | 09:43
Обновили возни парк у вријеме поплава

Како сазнају “Независне новине”, и Гранична полиција је, попут Централне изборне комисије БиХ, која се недавно почастила луксузном шкодом суперб, уговор о куповини возила закључила у вријеме великих поплава у БиХ.

Према ријечима Санеле Дујковић, портпарола ГП БиХ, закључивање уговора 22. маја  пука је случајност, а аранжман је склопљен слиједом догађаја.

"Гранична полиција није могла предвидјети природне непогоде које су задесиле БиХ. Закључивање уговора са добављачем услиједило је након проведене процедуре и добијања мишљења од Правобранилаштва БиХ", наводи Дујковићева.

Портпарол ГП БиХ појашњава да су купљена путничка возила средње класе те да ће бити дистрибуирана основним организационим јединицама Граничне полиције БиХ.

"Од набављених 75 посто су обиљежена полицијска возила, која ће се користити за извршавање послова из надлежности ГП БиХ, док остатак неће бити обиљежен, али ће такођер бити кориштен за обављања полицијских послова", истиче Дујковићева.

Према детаљима из јавног натјечаја, у самом поступку набавке понуђач је постигао цијену вишу од планиране у буџету ГП БиХ за ове намјене. Дујковићева, пак, појашњава да су се десили накнадни захтјеви за опремање возила звучно-свјетлосном сигнализацијом, "чиме је повећана цијена возила".

"То је резултирало закључењем уговора по вриједности већој од претходно процијењене", казала је она.

Иначе, ГП БиХ располаже са 310 возила, од којих је више од 50 посто, према ријечима Дујковићеве, произведено од 2000. до 2003. године.

"Највећи број возила су међународне донације, а дио је набављен из средстава одобрених у буџету. ГП у својој стратегији има предвиђено обнављање возног парка годишње од 10 процената, а овакав омјер је произашао из чињенице да возила након 10 година старости у оваквим условима експлоатације подразумијевају енормно високе трошкове одржавања", истиче она те наводи да стара возила продају путем јавних лицитација.

"У наредних шест мјесеци ГП БиХ планира путем јавних лицитација продати 30 старих возила", закључу

Коментари / 0

Оставите коментар