Obnovili vozni park u vrijeme poplava

Granična policija BiH obnovila je vozni park s 30 novih vozila folksvagen, koja su kompaniji "MRM Export-import" iz Ljubuškog plaćena s oko 1,225 miliona KM, ili nešto više od 40.000 KM po jednom vozilu.

Bosna i Hercegovina 19.06.2014 | 09:43
Obnovili vozni park u vrijeme poplava

Kako saznaju “Nezavisne novine”, i Granična policija je, poput Centralne izborne komisije BiH, koja se nedavno počastila luksuznom škodom superb, ugovor o kupovini vozila zaključila u vrijeme velikih poplava u BiH.

Prema riječima Sanele Dujković, portparola GP BiH, zaključivanje ugovora 22. maja  puka je slučajnost, a aranžman je sklopljen slijedom događaja.

"Granična policija nije mogla predvidjeti prirodne nepogode koje su zadesile BiH. Zaključivanje ugovora sa dobavljačem uslijedilo je nakon provedene procedure i dobijanja mišljenja od Pravobranilaštva BiH", navodi Dujkovićeva.

Portparol GP BiH pojašnjava da su kupljena putnička vozila srednje klase te da će biti distribuirana osnovnim organizacionim jedinicama Granične policije BiH.

"Od nabavljenih 75 posto su obilježena policijska vozila, koja će se koristiti za izvršavanje poslova iz nadležnosti GP BiH, dok ostatak neće biti obilježen, ali će također biti korišten za obavljanja policijskih poslova", ističe Dujkovićeva.

Prema detaljima iz javnog natječaja, u samom postupku nabavke ponuđač je postigao cijenu višu od planirane u budžetu GP BiH za ove namjene. Dujkovićeva, pak, pojašnjava da su se desili naknadni zahtjevi za opremanje vozila zvučno-svjetlosnom signalizacijom, "čime je povećana cijena vozila".

"To je rezultiralo zaključenjem ugovora po vrijednosti većoj od prethodno procijenjene", kazala je ona.

Inače, GP BiH raspolaže sa 310 vozila, od kojih je više od 50 posto, prema riječima Dujkovićeve, proizvedeno od 2000. do 2003. godine.

"Najveći broj vozila su međunarodne donacije, a dio je nabavljen iz sredstava odobrenih u budžetu. GP u svojoj strategiji ima predviđeno obnavljanje voznog parka godišnje od 10 procenata, a ovakav omjer je proizašao iz činjenice da vozila nakon 10 godina starosti u ovakvim uslovima eksploatacije podrazumijevaju enormno visoke troškove održavanja", ističe ona te navodi da stara vozila prodaju putem javnih licitacija.

"U narednih šest mjeseci GP BiH planira putem javnih licitacija prodati 30 starih vozila", zaključu

Komentari / 0

Ostavite komentar