Сензација: Светски прваци иду кући!

Шпанија неће бити у могућности да брани титулу првака света, јер је поразом од Чилеа 2:0 (2:0) изгубила и теоретску шансу да се домогне осмине финала.

Фудбал 19.06.2014 | 08:09
Сензација: Светски прваци иду кући!

'Фурија' није личила на себе, иако је контролисала посед, нападала је безидејно – што су Чилеанци паметно искористили и из две шансе дошли до наредне фазе.

Јужноамериканци су повели после феноменалне контре у три потезе, а егзекутор је био Едуардо Варгас. Два минута пре одласка на одмор, Санчес шутира а Чарлс Арангуис из одбитка поставља коначан резултат.

Програм седмог дана отворен је на спектакуларан начин, Холандија је, у првом мечу групе Б, после преокрета успела да савлада расположену Аустралију и уписала нова три бода.

Репрезентација Шпаније после три везана велика трофеја неће бити у прилици да брани титулу освојену пре четири године у Јужној Африци, и то потпуно заслужено. Није Фурија успела да се опорави од шока из првог кола против Холандије (5:1), а са два примљена гола против Чилеа дошли су до укупно седам. Један више него на сва три похода на титуле заједно (ЕП, СП, ЕП)!

Висенте Дел Боске одлучио се да после шест година, и меча са Грчком у јуну 2008, да на званичном мечу на клупи остави Шавија Ернандеса. Иако је било приметно да легенда светског фудбала недостаје на терену, стиче се утисак да се ништа драматично не би променило да је било обрнуто.

Фурија је наметнула свој стил игре, чувала лопту, али су Чилеанци, у формацији са два задња везна, одлично притискали офанзивце Шпаније. Јужноамриканци су чекали шансу из контре, да би у 21. минуту искористили прву која им се указала. Санчес је повукао контру и проиграо Арангуиса на десном крилу, овај је успео да је пошаље на петерац поред двојице играча до Едуарда Варгаса – који дивно 'лаже' Икера Касиљаса и шаље лопту у мрежу.

Покушали су Шпанци да одговоре, а Шаби Алонсо пропушта зицер мало после пола часа игре. Није првак света успевао озбиљније да угрози Брава, да би само 120 секунди пре одласка на одмор доживео нови шок. Чилеанци су преузели контролу у финишу првог дела игре, створили две полуприлике из прекида, да би одлично полувреме крунисали захваљујући играчу утакмице – Чарлсу Арангуису.

Алексис Санчес је сјајно извео слободњак, Касиљас само кратко боксовао лопту право на ногу Арангуису. који је, без размишљања, шицем шаље у блћи угао гола.

Покушао је Дел Боске увођењем Кокеа, и касније Тореса и Касорле, да промени ток меча на Маракани, али тики-таки није било спаса. Чилеанци су одиграли паметно до краја, затворили се још више, чекали шансу из контре и успели да сачувају предност за огроман тријумф.

Чиле је после десет пораза од Шпаније успео да забележи прву победу, док ћемо барем до наредног Мундијала (Русија 2018) морати да сачекамо да првак Европе прође групу на Светском првенсту. Последњи пут тако нешто урадили су Немци 1998. године у Француској.

Холандија и Чиле ће у међусобном дуелу у последњем колу 23. јуна у Сао Пауло одлучити ко ће са првог места у наредну фазу.

Коментари / 0

Оставите коментар