Нови краљ Шпаније Фелипе ВИ

Нови краљ Шпаније од поноћи је Фелипе ВИ, 46-годишњи син Хуана Карлоса који је јуче потписао акт о абдикацији и тако окончао скоро четири деценије свог боравка на трону.

Свијет 19.06.2014 | 07:43
Нови краљ Шпаније Фелипе ВИ

Мадрид је спреман за данашњу церемонију крунисања Фелипеа ВИ - улице су окићене са 16.000 цветова, већи део центра града је у црвено-жутој боји шпанске заставе, које висе са градске скупштине, балкона, уличних светиљки а 100.000 заставица биће подељено данас грађанима.

О безбедности се брине око 7.000 полицајаца, преноси АФП.

Фелипе ВИ ће положити заклетву пред оба дома парламента, где ће одржати говор а затим ће у возилу проћи улицама Мадрида пре него што поздрави народ са главног балкона краљевске палате.

Фелипе, који је дипломирао дипломатију на Универзитету Џорџтаун у Вашингтону, популаран је међу Шпанцима и не прате га скандали.

Многи Шпанци очекују много више од углађености и гламура новог краља, плавооког, скоро два метра високог Фелипеа, иако је његова улога као шефа државе углавном симболична.

Његова супруга а од данас шпанска краљица је бивша ТВ водитељка Летисија (41), с којом има две ћерке, седмогодишњу Софију и осмогодишњу Леонор.

Нови монарх се суочава с бројним очекивањима да ће моћи да помогне у решавању једног од највећих политичких проблема Шпаније - растућег покрета за независност Каталоније.

Бивши краљ Хуан Карлос (76), који је повео Шпанију у демократију после периода Франкове диктатуре седамдесетих година, али је име касније укаљао скандалима, на јучерашњој поподневној церемонији у Краљевској палати у Мадриду, пред 150 гостију, ставио је свој потпис на акт о абдикацији, коју је ратификовао премијер Мариано Рахој.

Хуан Карлос одлучио је да абдицира из личних разлога, пошто му се погоршало здравље после више операција претходних година, навео је премијер Рахој.

Некада врло популарни Хуан Карлос изгубио је подршку јавности последњих година због корупцијских скандала и гафова. Његова ћерка, принцеза Кристина, и њен супруг Инаки Урдангарин су под истрагом због корупције.

Једна анкета рађена после најаве абдикације Хуана Карлоса 2. јуна, показала је да 76,9 одсто испитаника има добро или веома добро мишљење о принцу Фелипеу.

Да ли ће тако и остати показаће начин на који ће, у оквиру својих овлашћења, покушати да одговори на незадовољство народа због високе стопе незапослености од 26 одсто и настојања каталонских власти да организују референдум о независности 9. новембра.

 

Коментари / 0

Оставите коментар