Novi kralj Španije Felipe VI

Novi kralj Španije od ponoći je Felipe VI, 46-godišnji sin Huana Karlosa koji je juče potpisao akt o abdikaciji i tako okončao skoro četiri decenije svog boravka na tronu.

Svijet 19.06.2014 | 07:43
Novi kralj Španije Felipe VI

Madrid je spreman za današnju ceremoniju krunisanja Felipea VI - ulice su okićene sa 16.000 cvetova, veći deo centra grada je u crveno-žutoj boji španske zastave, koje vise sa gradske skupštine, balkona, uličnih svetiljki a 100.000 zastavica biće podeljeno danas građanima.

O bezbednosti se brine oko 7.000 policajaca, prenosi AFP.

Felipe VI će položiti zakletvu pred oba doma parlamenta, gde će održati govor a zatim će u vozilu proći ulicama Madrida pre nego što pozdravi narod sa glavnog balkona kraljevske palate.

Felipe, koji je diplomirao diplomatiju na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, popularan je među Špancima i ne prate ga skandali.

Mnogi Španci očekuju mnogo više od uglađenosti i glamura novog kralja, plavookog, skoro dva metra visokog Felipea, iako je njegova uloga kao šefa države uglavnom simbolična.

Njegova supruga a od danas španska kraljica je bivša TV voditeljka Letisija (41), s kojom ima dve ćerke, sedmogodišnju Sofiju i osmogodišnju Leonor.

Novi monarh se suočava s brojnim očekivanjima da će moći da pomogne u rešavanju jednog od najvećih političkih problema Španije - rastućeg pokreta za nezavisnost Katalonije.

Bivši kralj Huan Karlos (76), koji je poveo Španiju u demokratiju posle perioda Frankove diktature sedamdesetih godina, ali je ime kasnije ukaljao skandalima, na jučerašnjoj popodnevnoj ceremoniji u Kraljevskoj palati u Madridu, pred 150 gostiju, stavio je svoj potpis na akt o abdikaciji, koju je ratifikovao premijer Mariano Rahoj.

Huan Karlos odlučio je da abdicira iz ličnih razloga, pošto mu se pogoršalo zdravlje posle više operacija prethodnih godina, naveo je premijer Rahoj.

Nekada vrlo popularni Huan Karlos izgubio je podršku javnosti poslednjih godina zbog korupcijskih skandala i gafova. Njegova ćerka, princeza Kristina, i njen suprug Inaki Urdangarin su pod istragom zbog korupcije.

Jedna anketa rađena posle najave abdikacije Huana Karlosa 2. juna, pokazala je da 76,9 odsto ispitanika ima dobro ili veoma dobro mišljenje o princu Felipeu.

Da li će tako i ostati pokazaće način na koji će, u okviru svojih ovlašćenja, pokušati da odgovori na nezadovoljstvo naroda zbog visoke stope nezaposlenosti od 26 odsto i nastojanja katalonskih vlasti da organizuju referendum o nezavisnosti 9. novembra.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar