СП: Кенгури одлични, Лале ипак боље

Фудбалери Холандије победили су Аустралију са 3:2 (1:1) у другом колу Б група Мундијала и тако су постали прва селекција која се пласирала у осмину финала.

Фудбал 19.06.2014 | 06:39
СП: Кенгури одлични, Лале ипак боље

Аустралијанци имају два пораза, али су пружили херојски отпор екипи која је пре неколико дана савладала светског првака са 5:1.

Вођство Холанђанима донео је Робен у 20. минуту, а седамдесет секунди касније Тим Кејхил је изједначио резултат најлепшим голом у досадашњем току шампионата.

Почетком другог полувремена, у 54. минуту, Јанмат је играо руком у казненом простору, а Миле Јединак из пенала је комплетирао преокрет Аустралије.

Само три минута касније Ван Перси је изједначио на асистенцију младог Мемфиса Депаја, а управо је 20-годишњи фудбалер ПСВ Ајндховена у 68. минуту шутирао са тридесетак метара и, уз лошу реакцију голмана Рајана, постигао одлучујући гол.

Депај је постао и најмлађи стрелац за Холандију на светским шампионатима.

Аустралија је високим пресингом изненадила Холандију на почетку меча, па су ’Сокероси’ у првих двадесет минута били бољи на терену.

Ипак, баш у 20. минуту Брешано је погрешио на средини терена, Робен се од центра игралишта затрчао ка голу и практично је био неометан све до циљне линије, када је са десетак метара пласирао лопту иза леђа Рајана.

Славље се није стишало, прошло је тачно 70 секунди, а тим Енџа Постекоглуа дошао је до изједначења – Мекгован је упутио дубинску лопту, а Тим Кејхил је левицом ухватио фантастичан волеј и лопта се од пречке одбила у гол. Најлепши гол на шампионату за 1:1.

До краја полувремена Аустралија је била боља, а добре прилике пропустили су Брешано, који је са ивице казненог простора шутирао преко гола, као и Шпирановић, који је из непосредне близине траљаво захватио лопту.

Кључни потез селектор Холандије Ван Гал направио је крајем првог полувремена, када је уместо повређеног дефанзивца Мартинса Индија увео офанзивног Мемфиса Депаја и променио формацију на 4-3-3.

Ипак, није све одмах пошло како треба – у 54. минуту Бозанић, који је два минута раније ушао у игру, покушао је да центрира, лопта је погодила Јанмата у руку, а судија је показао на белу тачку. Лопти је пришао Миле Јединак и послао је у доњи десни угао Силесеновог гола, који је отишао у супротну страну.

На изједначење се није дуго чекало – Робен је додао до Депаја, који проналази Ван Персија. Дејвидсон је закаснио да направи офсајд замку, а нападач Манчестер Јунајтеда искористио је зицер за 2:2.

Аустралија се није предавала, и даље је играла храбро, а у 67. минуту умало поново није повела. Влар је направио недопустиву грешку у одбрани – Ор је центрирао са леве стране, али недовољно добро, па је Леки могао да шутира само грудима. То је учинио, али је Силесен одбранио.

Следећег минута уследила је казна, а човек одлуке био је Мемфис Депај – шутирао је са нешто више од 25 метара и погодио је доњи леви угао гола Рајана, који је морао боље да реагује.

Аустралијанцима је понестало снаге и до краја меча нису имали озбиљну шансу. Са друге стране, Холандија је преко Депаја, Ленса и Робена могла до још једног гола, али на крају је остало 3:2.

Коментари / 0

Оставите коментар