SP: Kenguri odlični, Lale ipak bolje

Fudbaleri Holandije pobedili su Australiju sa 3:2 (1:1) u drugom kolu B grupa Mundijala i tako su postali prva selekcija koja se plasirala u osminu finala.

Fudbal 19.06.2014 | 06:39
SP: Kenguri odlični, Lale ipak bolje

Australijanci imaju dva poraza, ali su pružili herojski otpor ekipi koja je pre nekoliko dana savladala svetskog prvaka sa 5:1.

Vođstvo Holanđanima doneo je Roben u 20. minutu, a sedamdeset sekundi kasnije Tim Kejhil je izjednačio rezultat najlepšim golom u dosadašnjem toku šampionata.

Početkom drugog poluvremena, u 54. minutu, Janmat je igrao rukom u kaznenom prostoru, a Mile Jedinak iz penala je kompletirao preokret Australije.

Samo tri minuta kasnije Van Persi je izjednačio na asistenciju mladog Memfisa Depaja, a upravo je 20-godišnji fudbaler PSV Ajndhovena u 68. minutu šutirao sa tridesetak metara i, uz lošu reakciju golmana Rajana, postigao odlučujući gol.

Depaj je postao i najmlađi strelac za Holandiju na svetskim šampionatima.

Australija je visokim presingom iznenadila Holandiju na početku meča, pa su ’Sokerosi’ u prvih dvadeset minuta bili bolji na terenu.

Ipak, baš u 20. minutu Brešano je pogrešio na sredini terena, Roben se od centra igrališta zatrčao ka golu i praktično je bio neometan sve do ciljne linije, kada je sa desetak metara plasirao loptu iza leđa Rajana.

Slavlje se nije stišalo, prošlo je tačno 70 sekundi, a tim Endža Postekoglua došao je do izjednačenja – Mekgovan je uputio dubinsku loptu, a Tim Kejhil je levicom uhvatio fantastičan volej i lopta se od prečke odbila u gol. Najlepši gol na šampionatu za 1:1.

Do kraja poluvremena Australija je bila bolja, a dobre prilike propustili su Brešano, koji je sa ivice kaznenog prostora šutirao preko gola, kao i Špiranović, koji je iz neposredne blizine traljavo zahvatio loptu.

Ključni potez selektor Holandije Van Gal napravio je krajem prvog poluvremena, kada je umesto povređenog defanzivca Martinsa Indija uveo ofanzivnog Memfisa Depaja i promenio formaciju na 4-3-3.

Ipak, nije sve odmah pošlo kako treba – u 54. minutu Bozanić, koji je dva minuta ranije ušao u igru, pokušao je da centrira, lopta je pogodila Janmata u ruku, a sudija je pokazao na belu tačku. Lopti je prišao Mile Jedinak i poslao je u donji desni ugao Silesenovog gola, koji je otišao u suprotnu stranu.

Na izjednačenje se nije dugo čekalo – Roben je dodao do Depaja, koji pronalazi Van Persija. Dejvidson je zakasnio da napravi ofsajd zamku, a napadač Mančester Junajteda iskoristio je zicer za 2:2.

Australija se nije predavala, i dalje je igrala hrabro, a u 67. minutu umalo ponovo nije povela. Vlar je napravio nedopustivu grešku u odbrani – Or je centrirao sa leve strane, ali nedovoljno dobro, pa je Leki mogao da šutira samo grudima. To je učinio, ali je Silesen odbranio.

Sledećeg minuta usledila je kazna, a čovek odluke bio je Memfis Depaj – šutirao je sa nešto više od 25 metara i pogodio je donji levi ugao gola Rajana, koji je morao bolje da reaguje.

Australijancima je ponestalo snage i do kraja meča nisu imali ozbiljnu šansu. Sa druge strane, Holandija je preko Depaja, Lensa i Robena mogla do još jednog gola, ali na kraju je ostalo 3:2.

Komentari / 0

Ostavite komentar