Добој: Штета већа од пола милијарде КМ

Пола милиона КМ највећа је засад пријављена штета на стамбеном објекту поплављеном у Добоју, штета на свим поплављеним стамбеним објектима је већа од 200 милиона КМ, а укупна штета, укључујући привредне субјекте и пољопривредно земљиште, већа је од пола милијарде КМ.

Република Српска 18.06.2014 | 21:00
Добој: Штета већа од пола милијарде КМ

"Штета на стамбеним објектима је у просјеку 15.000 до 20.000 КМ, а има домаћинстава гдје је штета и до 50.000 КМ. На сајту је приликом уношења података у базу дошло до одређених грешака, па ћемо данас исправити грешке у погледу процјене штете у стамбеним објектима", изјавио је данас Слађан Јовић, в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности града Добој, те додао да се свакодневно подаци објављени на сајту Административне службе града ажурирају и допуњавају.

Четворочлана породица Јовић из приградског насеља Усора без грешке је, каже, процијенила штету од око 15.000 КМ, јер знају тачно шта су имали у својој кући, у коју су се уселили прије четири године.

"Доњи спрат куће величине 110 квадратних метара је био потпуно намјештен, само кухиња је коштала 6.000 КМ. Сада смо на горњем спрату куће нешто импровизовали", прича Вјекослав Јовић.

Штета на 500 привредних, 200 занатских и 100 угоститељских објеката је 150 милиона КМ, мада у неким предузећима, кажу у Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности, штета достиже пет милиона КМ.

У Творници компресора и пнеуматских алата "Трудбеник", која запошљава 220 радника, кажу да је штету тешко процијенити јер су све производне хале, које се простиру на 26 дунума, биле под водом.

"Све машине, поготово ове компјутерске, су уништене, штета је стопроцентна, а ове остале машине тек су почели отварати да ремонтују. То је катастрофа, једноставно у питању је опстанак предузећа и почетак производње. Било је и готових производа за тржиште, међутим све је под водом", наводи Зоран Филиповић, предсједник Синдиката "Трудбеника", и додаје да се, према његовом мишљењу, штета креће од пет до десет милиона КМ.

Први рок за процјену штете на поплављеним подручјима био је 18. јуна, али у Добоју ће она још трајати, истичу у Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности, поготово на стамбеним јединицима, јер има власника станова који живе у иностранству. Њихову штету није могуће евидентирати јер без њиховог присуства није могућ улаз у посјед.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Добојлија

18.06.2014 19:03

А хоће ли неко одговарати за ово и 12 људских зртава које сви заборављају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија у шестој генерацији

18.06.2014 20:00

Преживјели су мој град и моја породица и Аустрију и Велики рат. Краља и други свјетски рат. Тршћанску кризу и велико НЕ! Комунизам, социјализам, демократски централизам, вишестраначке изборе и посљедњи рат. Али то шта нам учини ова гомила лопова који већ 20 година раде бунга-бунга здравом градјанском мозгу. То, чини ми се, нећемо преживјети.

ОДГОВОРИТЕ