Doboj: Šteta veća od pola milijarde KM

Pola miliona KM najveća je zasad prijavljena šteta na stambenom objektu poplavljenom u Doboju, šteta na svim poplavljenim stambenim objektima je veća od 200 miliona KM, a ukupna šteta, uključujući privredne subjekte i poljoprivredno zemljište, veća je od pola milijarde KM.

Republika Srpska 18.06.2014 | 21:00
Doboj: Šteta veća od pola milijarde KM

"Šteta na stambenim objektima je u prosjeku 15.000 do 20.000 KM, a ima domaćinstava gdje je šteta i do 50.000 KM. Na sajtu je prilikom unošenja podataka u bazu došlo do određenih grešaka, pa ćemo danas ispraviti greške u pogledu procjene štete u stambenim objektima", izjavio je danas Slađan Jović, v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Doboj, te dodao da se svakodnevno podaci objavljeni na sajtu Administrativne službe grada ažuriraju i dopunjavaju.

Četvoročlana porodica Jović iz prigradskog naselja Usora bez greške je, kaže, procijenila štetu od oko 15.000 KM, jer znaju tačno šta su imali u svojoj kući, u koju su se uselili prije četiri godine.

"Donji sprat kuće veličine 110 kvadratnih metara je bio potpuno namješten, samo kuhinja je koštala 6.000 KM. Sada smo na gornjem spratu kuće nešto improvizovali", priča Vjekoslav Jović.

Šteta na 500 privrednih, 200 zanatskih i 100 ugostiteljskih objekata je 150 miliona KM, mada u nekim preduzećima, kažu u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti, šteta dostiže pet miliona KM.

U Tvornici kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik", koja zapošljava 220 radnika, kažu da je štetu teško procijeniti jer su sve proizvodne hale, koje se prostiru na 26 dunuma, bile pod vodom.

"Sve mašine, pogotovo ove kompjuterske, su uništene, šteta je stoprocentna, a ove ostale mašine tek su počeli otvarati da remontuju. To je katastrofa, jednostavno u pitanju je opstanak preduzeća i početak proizvodnje. Bilo je i gotovih proizvoda za tržište, međutim sve je pod vodom", navodi Zoran Filipović, predsjednik Sindikata "Trudbenika", i dodaje da se, prema njegovom mišljenju, šteta kreće od pet do deset miliona KM.

Prvi rok za procjenu štete na poplavljenim područjima bio je 18. juna, ali u Doboju će ona još trajati, ističu u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti, pogotovo na stambenim jedinicima, jer ima vlasnika stanova koji žive u inostranstvu. Njihovu štetu nije moguće evidentirati jer bez njihovog prisustva nije moguć ulaz u posjed.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dobojlija

18.06.2014 21:03

A hoće li neko odgovarati za ovo i 12 ljudskih zrtava koje svi zaboravljaju

ODGOVORITE
Name

Dobojlija u šestoj generaciji

18.06.2014 22:00

Preživjeli su moj grad i moja porodica i Austriju i Veliki rat. Kralja i drugi svjetski rat. Tršćansku krizu i veliko NE! Komunizam, socijalizam, demokratski centralizam, višestranačke izbore i posljednji rat. Ali to šta nam učini ova gomila lopova koji već 20 godina rade bunga-bunga zdravom gradjanskom mozgu. To, čini mi se, nećemo preživjeti.

ODGOVORITE