Штета од поплава у БиХ 4 милијарде марака

Укупна штета коју је БиХ претрпјела због поплава процјењује се на око 4 милијарде марака, каже се у Извјештају који су заједно урадили представници власти Републике Српске, Федерације БиХ, Брчко
Дистрикта, Заједничких институција БиХ те представници Европске уније, Свјетске банке и Уједињених нација.

Босна и Херцеговина 18.06.2014 | 18:28
Штета од поплава у БиХ 4 милијарде марака

Извјештај није коначан јер су потребне додатне провјере у сектору пољопривреде, стамбеног збрињавања и егзистенције, односно извора прихода.

Иако цифра од 4 милијарде марака није коначна, мала је вјероватноћа да ће се та сума промијенити након додатних провјера, кажу представници Европске уније. Промијениће се само стуктура износа по појединим секторима.

Према прелиминарним процјенама Брчко Дистрикт је претрпио штету у износу од 60 милиона евра, док остатак штете дијеле ентитети у готово идентичном односу.

На питање који су градови у БиХ претрпјели највећу штету портпарол Делегације Европске уније у БиХ Енди Мекгафи одговара.

,,Процјену смо радили на основу секторског приступа.То је модел који смо одабрали а географски елеменат нисмо узимали у обзир. Те податке знаћемо када Извјештај буде коначан''.

Поставља се питање, ако је процјена штете рађена секторски, а не географски, како се зна да је једнак износ штете у оба ентитета.

Из Европске уније одговарају да су податке о штетама добијали од ентитета и Брчко Дистрикта и по том основу знају да је приближно иста штета у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Прелиминарним извјештајем о процјени штета од поплава у БиХ није задовољна ни премијер Републике Српске, али се нада да ће се неправилности у Извјештају отклонити у наредне двије седмице до када би
Извјештај о штетама требао бити коначан и верификован.

,,Нама је важно да знамо колике је штете претрпјела Република Српска да би смо знали шта је потребно санирати, колико новца и времена је потребно за то. Важно је и ставити Српску у контекст цијеле БиХ како би смо се изборили за што бољу позицију'', каже Цвијановић.

Одгађање вирификације Извјештаја о штетама од поплава у БиХ пролонгираће и датум одржавања донаторске конференције за помоћ у обнови БиХ, која је требало да се одржи до 10. јула ове године.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар