Šteta od poplava u BiH 4 milijarde maraka

Ukupna šteta koju je BiH pretrpjela zbog poplava procjenjuje se na oko 4 milijarde maraka, kaže se u Izvještaju koji su zajedno uradili predstavnici vlasti Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko
Distrikta, Zajedničkih institucija BiH te predstavnici Evropske unije, Svjetske banke i Ujedinjenih nacija.

Bosna i Hercegovina 18.06.2014 | 18:28
Šteta od poplava u BiH 4 milijarde maraka

Izvještaj nije konačan jer su potrebne dodatne provjere u sektoru poljoprivrede, stambenog zbrinjavanja i egzistencije, odnosno izvora prihoda.

Iako cifra od 4 milijarde maraka nije konačna, mala je vjerovatnoća da će se ta suma promijeniti nakon dodatnih provjera, kažu predstavnici Evropske unije. Promijeniće se samo stuktura iznosa po pojedinim sektorima.

Prema preliminarnim procjenama Brčko Distrikt je pretrpio štetu u iznosu od 60 miliona evra, dok ostatak štete dijele entiteti u gotovo identičnom odnosu.

Na pitanje koji su gradovi u BiH pretrpjeli najveću štetu portparol Delegacije Evropske unije u BiH Endi Mekgafi odgovara.

,,Procjenu smo radili na osnovu sektorskog pristupa.To je model koji smo odabrali a geografski elemenat nismo uzimali u obzir. Te podatke znaćemo kada Izvještaj bude konačan''.

Postavlja se pitanje, ako je procjena štete rađena sektorski, a ne geografski, kako se zna da je jednak iznos štete u oba entiteta.

Iz Evropske unije odgovaraju da su podatke o štetama dobijali od entiteta i Brčko Distrikta i po tom osnovu znaju da je približno ista šteta u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Preliminarnim izvještajem o procjeni šteta od poplava u BiH nije zadovoljna ni premijer Republike Srpske, ali se nada da će se nepravilnosti u Izvještaju otkloniti u naredne dvije sedmice do kada bi
Izvještaj o štetama trebao biti konačan i verifikovan.

,,Nama je važno da znamo kolike je štete pretrpjela Republika Srpska da bi smo znali šta je potrebno sanirati, koliko novca i vremena je potrebno za to. Važno je i staviti Srpsku u kontekst cijele BiH kako bi smo se izborili za što bolju poziciju'', kaže Cvijanović.

Odgađanje virifikacije Izvještaja o štetama od poplava u BiH prolongiraće i datum održavanja donatorske konferencije za pomoć u obnovi BiH, koja je trebalo da se održi do 10. jula ove godine.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar