Како је Партизан изгубио финале КЕШ-а 1966.?

"Било је сукоба пре утакмице, ко ће кога да превари, а све ради неких ситних пара", тврди легендарни Благоје Пауновић.

Фудбал 18.06.2014 | 17:09
Како је Партизан изгубио финале КЕШ-а 1966.?

Био је 11. мај 1966, Партизанове бебе су после сјајне сезоне, у којој су елиминисале Нант, Вердер, прашку Спарту и Манчестер јунајтед, пузиле ка трофеју тадашњег Купа шампиона, али су застале на корак до пехара.

Многобројне контроверзе пратиле су финални окршај са Реал Мадридом (1:2), а скоро пола века касније легендарни штопер Благоје Пауновић открио је да је Партизан тај меч, заправо, изгубио претходне вечери!?

Иако није био на терену, популарни Паун је са трибина стадиона у Бриселу, уживо посматрао финале у које су првотимци клуба из Хумске 1 ушли разједињени, јер су се, тврди некадашњи репрезентативац, потукли ноћ уочи најбитнијег сусрета њихових каријера.

''Ишао сам у Брисел, клуб је водио неколико нас који смо били на прагу првог тима. Гледали смо меч са трибина. Било је тешко гледати све то. Било је сукоба међу играчима пре утакмице, ко ће кога да превари, а све ради неких ситних пара. Мислио сам у себи: дај, бре, да будемо прваци Европе, лова ће доћи свакако. На финале је долазио како је ко хтео. Једна група играча авионом, неки колима, свако за свој грош. Пред утакмицу, гледали смо како су се неки од играча физички сукобили у ресторану, на вечери. А ми млади смо дрхтали, уплашено гледајући тај хаос'', испричао је Благоје Пауновић, а преноси званични сајт Партизана у рубрици Теме дилеме интервју са блога Црно-бела носталгија.

Главни разлог оваквог понашање унутар екипе многи познаваоци прилика у тадашњем Партизану приписују управи клубуа, за коју сматрају да нија била дорасла тако значајном догађају као што је било финале на Хејселу.

''Управа је већ пре финала почела распродају играча. Општи вашар. Није било никога да заведе ред. Много година касније, имали смо Бјековића у спортском сектору. Тада нам је фалио неко такав, ко би умео да направи штимунг међу играчима'', додао је Пауновић.

У рубрици "Моја прича" Пауновић је недавно за МОЗЗАРТ Спорт открио мање познате детаље из богате каријере, а овога пута говорио више о клупским збивањима и напоменуо да је његова генерација,чији су чланови, између осталих, били Ћурковић, Вукотић, Ђорђевић и Дамњановић намерно спутавана у борбама за титулу првака Југославије.

''Све је политика одрађивала. Нисмо имали ни способну управу. На пример, играмо против Хајдука, нама пред утакмицу стиже наредба “одозго” да Хајдук мора да се пусти. Екипа се подели. Шесторица су за то, петорица, међу којима и ја, против. Поведемо 2:0, почетком другог дела Ђура (Ђуро Марић) даје и трећи гол. Јерковић смањује, опет нам дају гол. И Бошковић се уписује у стрелце, на крају Хајдук добије 4:3! У свлачионици, пун беса поцепам шорц у комаде. на крају, ко је једини наје…? Мучени голман Фуртула. Онда, слична прича наредне године против Жеље, којем је требало за титулу. Покојни Бошко Јанковић нам да два гола. Дају нам укупно четири гола и освоје титулу на нашем терену. Ма, имали смо одличну екипу, јаку навалу. Одбрана, у којој сам и ја био, нам је била нешто спорија, али ипак добра'', подсећа Пауновић.

Коментари / 0

Оставите коментар