Kako je Partizan izgubio finale KEŠ-a 1966.?

"Bilo je sukoba pre utakmice, ko će koga da prevari, a sve radi nekih sitnih para", tvrdi legendarni Blagoje Paunović.

Fudbal 18.06.2014 | 17:09
Kako je Partizan izgubio finale KEŠ-a 1966.?

Bio je 11. maj 1966, Partizanove bebe su posle sjajne sezone, u kojoj su eliminisale Nant, Verder, prašku Spartu i Mančester junajted, puzile ka trofeju tadašnjeg Kupa šampiona, ali su zastale na korak do pehara.

Mnogobrojne kontroverze pratile su finalni okršaj sa Real Madridom (1:2), a skoro pola veka kasnije legendarni štoper Blagoje Paunović otkrio je da je Partizan taj meč, zapravo, izgubio prethodne večeri!?

Iako nije bio na terenu, popularni Paun je sa tribina stadiona u Briselu, uživo posmatrao finale u koje su prvotimci kluba iz Humske 1 ušli razjedinjeni, jer su se, tvrdi nekadašnji reprezentativac, potukli noć uoči najbitnijeg susreta njihovih karijera.

''Išao sam u Brisel, klub je vodio nekoliko nas koji smo bili na pragu prvog tima. Gledali smo meč sa tribina. Bilo je teško gledati sve to. Bilo je sukoba među igračima pre utakmice, ko će koga da prevari, a sve radi nekih sitnih para. Mislio sam u sebi: daj, bre, da budemo prvaci Evrope, lova će doći svakako. Na finale je dolazio kako je ko hteo. Jedna grupa igrača avionom, neki kolima, svako za svoj groš. Pred utakmicu, gledali smo kako su se neki od igrača fizički sukobili u restoranu, na večeri. A mi mladi smo drhtali, uplašeno gledajući taj haos'', ispričao je Blagoje Paunović, a prenosi zvanični sajt Partizana u rubrici Teme dileme intervju sa bloga Crno-bela nostalgija.

Glavni razlog ovakvog ponašanje unutar ekipe mnogi poznavaoci prilika u tadašnjem Partizanu pripisuju upravi klubua, za koju smatraju da nija bila dorasla tako značajnom događaju kao što je bilo finale na Hejselu.

''Uprava je već pre finala počela rasprodaju igrača. Opšti vašar. Nije bilo nikoga da zavede red. Mnogo godina kasnije, imali smo Bjekovića u sportskom sektoru. Tada nam je falio neko takav, ko bi umeo da napravi štimung među igračima'', dodao je Paunović.

U rubrici "Moja priča" Paunović je nedavno za MOZZART Sport otkrio manje poznate detalje iz bogate karijere, a ovoga puta govorio više o klupskim zbivanjima i napomenuo da je njegova generacija,čiji su članovi, između ostalih, bili Ćurković, Vukotić, Đorđević i Damnjanović namerno sputavana u borbama za titulu prvaka Jugoslavije.

''Sve je politika odrađivala. Nismo imali ni sposobnu upravu. Na primer, igramo protiv Hajduka, nama pred utakmicu stiže naredba “odozgo” da Hajduk mora da se pusti. Ekipa se podeli. Šestorica su za to, petorica, među kojima i ja, protiv. Povedemo 2:0, početkom drugog dela Đura (Đuro Marić) daje i treći gol. Jerković smanjuje, opet nam daju gol. I Bošković se upisuje u strelce, na kraju Hajduk dobije 4:3! U svlačionici, pun besa pocepam šorc u komade. na kraju, ko je jedini naje…? Mučeni golman Furtula. Onda, slična priča naredne godine protiv Želje, kojem je trebalo za titulu. Pokojni Boško Janković nam da dva gola. Daju nam ukupno četiri gola i osvoje titulu na našem terenu. Ma, imali smo odličnu ekipu, jaku navalu. Odbrana, u kojoj sam i ja bio, nam je bila nešto sporija, ali ipak dobra'', podseća Paunović.

Komentari / 0

Ostavite komentar