Легенде СП: Игита и Валдерама

Ненадмашни колумбијски голман Рене Игита и дугогодишњи најбољи фудбалер те земље Карлос Валдерама ушли су у историју светског фудбала и Мондијала пре свега због свог ексцентричног имиџа и још занимљивијег понашања на терену.

Фудбал 18.06.2014 | 16:37
Легенде СП: Игита и Валдерама

Обојица су својим појавама обележили СП у Италији ’90 а мало је недостајало да заједно заиграју и у САД 1994. године.

Рене Игита, дугокоси голман још дужих бркова трајно се повукао са терена, веровали или не тек овог јануара у 44. години живота! Сјајни Колумбијац се неколико пута пензионисао, углавном због проблема са законом, и када би га сви у Јужној Америци заборавили, одједном би се појављивао међу стативама у дресу неког прволигашког клуба. У дресу репрезентације Колумбије, дебитовао је 1987. године и у наредних 12 година одиграо је 68 утакмица постигавши чак осам голова.

Пенали и слободни ударци били су његова специјалност, а свет га је упамтио као изумитеља „шкорпион ударца“, када голман у лету скупљеним стопалима спречава лопту да, прелетајући његова леђа, не уђе у гол. Планету је залудео на СП у Италији својим манијакалним истрчавањима са гол-црте све до половине терена, и великом жељом да у сваком тренутку и он буде опасан по противничке голмане.
Сувише чести Игитини дриблинзи и лудости коштали су Колумбију испадања са Мондијала пошто је на утакмици осмине финала пробао да прође Рожеа Милу, међутим, у томе није успео. Народ га није замрзео, напротив – само је добио надимак „лудак“.

На СП ’94 у Америци није учествовао јер је пре тога боравио у затвору као саучесник једног киднаповања.

Почетком 21. века није знаи шта ће са собом, па је време прекраћивао учествовањем у ријалити програмима и то током чекања да постане посланик у скупштини.

Познатији, бољи али не и атрактивнији фудбалер од Игите, Карлос Валдерама предводио је као капитен Колумбију на три Мондијала – 1990, 1994, и 1998. године. За национални тим је одиграо тачно 111 утакмица постигавши 11 голова. Валдерама је био и остао синоним за веома успешну генерацију репрезентативаца, али се никада толико није прославио на клупском плану. Преферирао је фудбал на оба америчка континента, а у Европи је играо само за Монпеље и Ваљадолид.

Међутим, управо у дресу шпанског прволигаша остао је упамћен по једном од најсмешнијих фудбалских клипова свих времена, када је у казненом простору чувао легендарног Мичела који му је, како би га декоцентрисао, голицао мошње.

Валдераму је одликовао скоро савршен преглед игре и одувек је био мали селектор на терену.

Остали играчи су се према њему опходили са страхопоштовањем, што он није заборавио, па је на опроштајној утакмици у фебруару 2004. окупио великане фудбала не само из Колумбије већ и остатка света, попут Марадоне, Енца Франческолија и Хозеа Луиса Чилавера.

У видео играма претходницама "Манагера" или "Про Еволутион Соццера" из 1998. Валдерама је на омоту, док је на терену у игрици био једини фудбалер са надимком.

У 1987. и 1993. години је проглашен најбољим јужноамеричким фудбалером.

Коментари / 0

Оставите коментар