На данашњи дан: Југа - Заир 9:0!

Тада су били наши, иако је име земље коју имамо у међувремену још два пута промењено. Тада су били фудбалери СФРЈ, а дали су девет голова. На једном мечу Светског првенства и то баш на овај дан.

Фудбал 18.06.2014 | 16:34
На данашњи дан: Југа - Заир 9:0!

Управо 18. јуна, сада већ давне 1974. на Мундијалу одржаном у Немачкој на ред је дошао дуел другог кола прелиминарне фазе такмичења. Ривал је био Заир, земљу која се тих дана дивила Мухамеду Алију и његовој решености да је посети, а "плави" су у тај сусрет ушли и са сјајним играчима у свом саставу, али и осокољени чињеницом да су у првом колу освојили бод против Бразила одигравши 0:0.

Знало се у екипи селектора Миљана Миљанића какве физичке муке муче наредног ривала, с обзиром на то да су се Заирци стриктно придржавали рамазанских прописа о уздржавању од хране и воде током дана. Информације о супарничком табору биле су више него доступне јер су југословенски и репрезентативци Заира делили исти хотел, а делило их је свега девет спратова.

"Плави" су дали све од себе да то искористе на утакмици, јер су посебну пажњу придавали гол-разлицу знајући да би евентуални кикс од неугодних Шкотланђана могао потом скупо да кошта. На крају је заиста о проласку у другу фазу пресудило колико је ко у групи 2 дао, а колико прмио голова, али Миљанићеви пулени нису морали да брину. Ево и зашто.

Меч у Гелзенкирхену који је био заказан за 19 часова и 30 минута на терен је призвао две екипе у потпуно различитом психо-физичком стању. Заирци су имали снаге тек колико да у уводним тренуцима пружају какав-такав отпор, свесни да немају шта да траже против фаворита али ипак са потајном надом да се неће обрукати, као што ти нису ни против Шкотланђана (0:2).

Југословенски репрезентативци, са друге стране, жељни да напуне мрежу ривала били су и одморни (и сити) али и спремни да докажу да нису тек тако одолели "кариокама".
Гол Бајевића у осмом минуту, први од његова три на овом мечу, био је увод у канонаду којој се крај није назирао. Џајић је удвостручио предност шест минута касније, а већ у 18. се Шурјак побринуо за 3:0. До краја полувремена мрежу супарника који је у 22. минуту остао без Муламбе затресли су Каталински, Бајевић опет и Богићевић, а за убедљиву победу побринули су се Облак сјајним ударцем са дистанце, Илија Петковић и још једном Душан Бајевић.

Тај меч је ушао у историју светских првенстава као један од три у којима је победник на крају славио са девет голова разлике. Истим резултатом Мађари су 1954. декласирали Јужну Кореју, а наше северне комшије су 1982. победиле Салвадор са 10:1.

Коментари / 0

Оставите коментар