Na današnji dan: Juga - Zair 9:0!

Tada su bili naši, iako je ime zemlje koju imamo u međuvremenu još dva puta promenjeno. Tada su bili fudbaleri SFRJ, a dali su devet golova. Na jednom meču Svetskog prvenstva i to baš na ovaj dan.

Fudbal 18.06.2014 | 16:34
Na današnji dan: Juga - Zair 9:0!

Upravo 18. juna, sada već davne 1974. na Mundijalu održanom u Nemačkoj na red je došao duel drugog kola preliminarne faze takmičenja. Rival je bio Zair, zemlju koja se tih dana divila Muhamedu Aliju i njegovoj rešenosti da je poseti, a "plavi" su u taj susret ušli i sa sjajnim igračima u svom sastavu, ali i osokoljeni činjenicom da su u prvom kolu osvojili bod protiv Brazila odigravši 0:0.

Znalo se u ekipi selektora Miljana Miljanića kakve fizičke muke muče narednog rivala, s obzirom na to da su se Zairci striktno pridržavali ramazanskih propisa o uzdržavanju od hrane i vode tokom dana. Informacije o suparničkom taboru bile su više nego dostupne jer su jugoslovenski i reprezentativci Zaira delili isti hotel, a delilo ih je svega devet spratova.

"Plavi" su dali sve od sebe da to iskoriste na utakmici, jer su posebnu pažnju pridavali gol-razlicu znajući da bi eventualni kiks od neugodnih Škotlanđana mogao potom skupo da košta. Na kraju je zaista o prolasku u drugu fazu presudilo koliko je ko u grupi 2 dao, a koliko prmio golova, ali Miljanićevi puleni nisu morali da brinu. Evo i zašto.

Meč u Gelzenkirhenu koji je bio zakazan za 19 časova i 30 minuta na teren je prizvao dve ekipe u potpuno različitom psiho-fizičkom stanju. Zairci su imali snage tek koliko da u uvodnim trenucima pružaju kakav-takav otpor, svesni da nemaju šta da traže protiv favorita ali ipak sa potajnom nadom da se neće obrukati, kao što ti nisu ni protiv Škotlanđana (0:2).

Jugoslovenski reprezentativci, sa druge strane, željni da napune mrežu rivala bili su i odmorni (i siti) ali i spremni da dokažu da nisu tek tako odoleli "kariokama".
Gol Bajevića u osmom minutu, prvi od njegova tri na ovom meču, bio je uvod u kanonadu kojoj se kraj nije nazirao. Džajić je udvostručio prednost šest minuta kasnije, a već u 18. se Šurjak pobrinuo za 3:0. Do kraja poluvremena mrežu suparnika koji je u 22. minutu ostao bez Mulambe zatresli su Katalinski, Bajević opet i Bogićević, a za ubedljivu pobedu pobrinuli su se Oblak sjajnim udarcem sa distance, Ilija Petković i još jednom Dušan Bajević.

Taj meč je ušao u istoriju svetskih prvenstava kao jedan od tri u kojima je pobednik na kraju slavio sa devet golova razlike. Istim rezultatom Mađari su 1954. deklasirali Južnu Koreju, a naše severne komšije su 1982. pobedile Salvador sa 10:1.

Komentari / 0

Ostavite komentar