Бијељина: Бројност комараца и до 20 пута већа

Бројност комараца у Бијељини након поплаве већа је и 20 пута од уобичајене за ово доба године, али је у њиховој структури најмање опасне врсте кулекс која преноси заразне болести, рекао је стручњак у фирми "Еко заштита" Владимир Лазић.

Република Српска 18.06.2014 | 14:45
Бијељина: Бројност комараца и до 20 пута већа

Према његовим ријечима, најприсутнији су ријечни комарци који су се излегли на поплављеним површинама, али они нису преносници заразних болести.

"У структури комараца Бијељина годинама уназад има убједљиво најмање кулекса од свих мјеста у Републици Српској и БиХ и њихова бројност је редовним ларвицидним третманом сузбијена на ниво који не представља епидемиолошку опасност", истакао је Лазић.

Он је додао да се на овај начин бројност комараца смањује за око 70 одсто, док се додатним третманом одраслих јединки са земље уништавање комараца у граду своди на прихватљив биолошки ниво.

Према његовим ријечима, предност уништавања комараца са земље је што се овај третман може провести у знатно лошијим временским условима од оних који су потребни за дуго очекивани авиотретман у Бијељини.

"Имамо довољно опреме и средстава за ларвицидно уништавање комараца које се редовно проводи од априла, као и за третман одраслих јединки са земље како би се бројност комараца свела на биолошки прихватљив ниво", рекао је Лазић.

Он је додао да ће и станишта комараца на подручју Семберије која су након поплаве значајно проширена бити ларвицидом уређена да не би пристизале нове генерације комараца.

Коментари / 0

Оставите коментар