Bijeljina: Brojnost komaraca i do 20 puta veća

Brojnost komaraca u Bijeljini nakon poplave veća je i 20 puta od uobičajene za ovo doba godine, ali je u njihovoj strukturi najmanje opasne vrste kuleks koja prenosi zarazne bolesti, rekao je stručnjak u firmi "Eko zaštita" Vladimir Lazić.

Republika Srpska 18.06.2014 | 14:45
Bijeljina: Brojnost komaraca i do 20 puta veća

Prema njegovim riječima, najprisutniji su riječni komarci koji su se izlegli na poplavljenim površinama, ali oni nisu prenosnici zaraznih bolesti.

"U strukturi komaraca Bijeljina godinama unazad ima ubjedljivo najmanje kuleksa od svih mjesta u Republici Srpskoj i BiH i njihova brojnost je redovnim larvicidnim tretmanom suzbijena na nivo koji ne predstavlja epidemiološku opasnost", istakao je Lazić.

On je dodao da se na ovaj način brojnost komaraca smanjuje za oko 70 odsto, dok se dodatnim tretmanom odraslih jedinki sa zemlje uništavanje komaraca u gradu svodi na prihvatljiv biološki nivo.

Prema njegovim riječima, prednost uništavanja komaraca sa zemlje je što se ovaj tretman može provesti u znatno lošijim vremenskim uslovima od onih koji su potrebni za dugo očekivani aviotretman u Bijeljini.

"Imamo dovoljno opreme i sredstava za larvicidno uništavanje komaraca koje se redovno provodi od aprila, kao i za tretman odraslih jedinki sa zemlje kako bi se brojnost komaraca svela na biološki prihvatljiv nivo", rekao je Lazić.

On je dodao da će i staništa komaraca na području Semberije koja su nakon poplave značajno proširena biti larvicidom uređena da ne bi pristizale nove generacije komaraca.

Komentari / 0

Ostavite komentar