Колико кошта пољубац на јавном мјесту

Пољубац на јавном месту, у многим земљама, може скупо да кошта. Ма колико ово невероватно звучало у 21. веку, бизарни прописи, неретко су на снази и у омиљеним летовалиштима, па се туристи у немалом броју држава излажу ризику да дођу и у сукоб са законом.

Путовања 18.06.2014 | 10:39
Колико кошта пољубац на јавном мјесту

Ако је и логично да се у исламским земљама ваља огртати, водити рачуна о дужини сукње и разрезу на блузи, тешко је схватљиво да у западној Европи још владају пуритански прописи "од пре Првог светског рата".

Тако, у Француској, на пример, даље важи закон из 1910. године, којим се забрањује љубљење на перонима железничких станица. Циљ је, својевремено, био да се онемогући кашњење возова. Али, закон нико није укинут ни у време супербрзих возова. За кршење овог прописа није предвиђена драконска казна, али важи наредбе да истог часа напустите станицу.

Казна за љубљење може да се "заради" чак и у Италији. У Еболију, у Кампанији, важи закон који забрањује љубљење у аутомобилу. Разлог је безбедност у саобраћају, а казна за прекршај је 500 евра. На славном британском универзитету Оксфорд, забрањено је љубити се у кампусу, па је за заљубљене одређена "зона за љубљење" - у локалној мензи.

Исламске земље не толеришу многе, за нас тек, ситнице. Тако је у Истанбулу у ресторану од брачног пара на туристичком путовању затражено да за столом седе једно насупрот другом, а не једно поред другог. У унутрашњости Турске, јавно љубљење може да донесе и озбиљније проблеме.

Законски обрачун са нежностима пред очима јавности, још је строжи у Уједињеним Арапским Емиратима. Пољубац пред другима, апсолутно је искључен и у веома посећеним летовалиштима, чак и међу супружницима. Године 2010. се, тако, у Дубаију британски брачни пар пољубио у ресторану и због тога добио - месец дана затвора!

У Дубаију се за неприкладно понашање сматра не само љубљење, него и грљење, плесање, или пуштање гласне музике на јавном месту. Ванбрачни парови не смеју да се држе за руке. И, пажња, ознака мушкарца и жене на истим вратима тоалета не значи да тамо могу да буду заједно. Због тога је један чешки брачни пар на аеродрому саслушавала полиција. Новчана, или чак затворска, казна прети ономе ко је под дејством алкохола ухваћен мимо места где је дозвољена његова продаја.

Египат је, такође, љубљење пред сведоцима ставио на црну листу. Грађани Тајланда не смеју јавно ни да се држе за руке, али се туристима, "благонаклоно", гледа кроз прсте. Строга забрана љубљења важи у малезијском метроу.

Љубљење на јавном месту забрањено је и у Јапану. Тамошњи законодавац ову забрану аргументује чињеницом да се пољупци сматрају уводом у сексуални чин, а логично је, стога, да је предигра на јавном месту недопустива.

Иста пракса постоји и у Индији, где се изливи осећања третирају као крајње интимна ствар и резервисани су за простор иза затворених врата. Исказивање љубави на јавном месту дозвољено је само у филмовима и то - највећим звездама.

Коментари / 0

Оставите коментар