Истрага против ратника из БиХ у Сирији

Против двадесетак држављана БиХ, за које полиција има сазнања да су од прошле године до данас путовали у Сирију и вратили се у БиХ, ускоро би могла бити покренута истрага.

Босна и Херцеговина 18.06.2014 | 10:32
Истрага против ратника из БиХ у Сирији

Ово ће бити један од првих корака на примјени измијењеног и допуњеног Кривичног закона БиХ, тврди извор "Дневног аваза" из полицијских кругова који су већ истраживали особе за које се сумња да су повратници из Сирије.

"И раније смо имали одређена сазнања о особама које су се вратиле у БиХ из Сирије, али нисмо имали законског основа за предузимање конкретних радњи којима би детаљније била испитана њихова улога у тамошњем рату. Сада, када је закон усвојен, имамо могућност да утврдимо да ли је неко од њих укључен у врбовање и организовање одлазака држављана БиХ у Сирију, јесу ли и сами учествовали у рату, те какве су им крајње намјере овдје у земљи", појашњава извор листа.

Примјену законских одредаба о забрани одласка на страна ратишта, у паравојне и параполицијске формације, с посебним нестрпљењем очекују породице дјевојака које су отишле у Сирију, наводи исти извор.

"Многи од њих сматрају да су њихове кћерке одведене под присилом или под неком врстом притиска. Надају се да ћемо сада моћи доћи до конкретних трагова који би их одвели бар до одговорних за одлазак њихове дјеце у сиријски пакао", каже саговорник листа.

Према овим законским одредбама, казна за организовање или учешће у страним ратовима је од једне до 10 година затвора, за мобилизовање држављана БиХ у стране паравојне формације најмање пет година затвора, док је за подстицање одласка на страна ратишта путем медија предвиђена казна од четири године затвора.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxл

18.06.2014 08:52

За ту измјену и допуну кривичног закона најзаслужнији је онај Фахро Радончић,бивиши министар безбједности.И опет СНСД гласао за смјену Радончића, да би удовољио СДА?

ОДГОВОРИТЕ