Istraga protiv ratnika iz BiH u Siriji

Protiv dvadesetak državljana BiH, za koje policija ima saznanja da su od prošle godine do danas putovali u Siriju i vratili se u BiH, uskoro bi mogla biti pokrenuta istraga.

Bosna i Hercegovina 18.06.2014 | 10:32
Istraga protiv ratnika iz BiH u Siriji

Ovo će biti jedan od prvih koraka na primjeni izmijenjenog i dopunjenog Krivičnog zakona BiH, tvrdi izvor "Dnevnog avaza" iz policijskih krugova koji su već istraživali osobe za koje se sumnja da su povratnici iz Sirije.

"I ranije smo imali određena saznanja o osobama koje su se vratile u BiH iz Sirije, ali nismo imali zakonskog osnova za preduzimanje konkretnih radnji kojima bi detaljnije bila ispitana njihova uloga u tamošnjem ratu. Sada, kada je zakon usvojen, imamo mogućnost da utvrdimo da li je neko od njih uključen u vrbovanje i organizovanje odlazaka državljana BiH u Siriju, jesu li i sami učestvovali u ratu, te kakve su im krajnje namjere ovdje u zemlji", pojašnjava izvor lista.

Primjenu zakonskih odredaba o zabrani odlaska na strana ratišta, u paravojne i parapolicijske formacije, s posebnim nestrpljenjem očekuju porodice djevojaka koje su otišle u Siriju, navodi isti izvor.

"Mnogi od njih smatraju da su njihove kćerke odvedene pod prisilom ili pod nekom vrstom pritiska. Nadaju se da ćemo sada moći doći do konkretnih tragova koji bi ih odveli bar do odgovornih za odlazak njihove djece u sirijski pakao", kaže sagovornik lista.

Prema ovim zakonskim odredbama, kazna za organizovanje ili učešće u stranim ratovima je od jedne do 10 godina zatvora, za mobilizovanje državljana BiH u strane paravojne formacije najmanje pet godina zatvora, dok je za podsticanje odlaska na strana ratišta putem medija predviđena kazna od četiri godine zatvora.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xxl

18.06.2014 08:52

Za tu izmjenu i dopunu krivičnog zakona najzaslužniji je onaj Fahro Radončić,biviši ministar bezbjednosti.I opet SNSD glasao za smjenu Radončića, da bi udovoljio SDA?

ODGOVORITE