Сексуално образовање улази у школе

Ученици у основним и средњим школама у Републици Српској ће од наредне школске године на часовима одјељенске заједнице учити о репродуктивном здрављу.

Република Српска 18.06.2014 | 09:40
Сексуално образовање улази у школе

 

На тај начин треба да буде почето с пријеко потребном едукацијом младих о сексуалности, полним односима и њиховим ризицима, те пороцима и болестима зависности, а која је, према свим подацима, на јако ниском нивоу.

"У нашим средњим и основним школама има јако много предмета и часова, дјеца су превише оптерећена па смо расправе на тему о репродуктивном здрављу према наставном плану и програму ставили у часове одјељенске заједнице", казао је Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода РС.

Према његовим ријечима, ово је само први корак када је у питању увођење ове теме у школе, јер ће се настојати да у наредном периоду ова област буде дефинисана и изучавана засебно као предмет.

О којим темама ће ученици на самом почетку имати прилике учити и расправљати, засад се не зна, а према Дамјановићевим ријечима све ће бити јасније када буде усвојен наставни план и програм за наредну школску годину, а који је у фази јавне расправе.

О неопходности овог предмета говорила је и Нада Тешановић, министар породице, омладине и спорта у Влади РС, отварајући 3. симпозијум о болестима зависности у Бањалуци.

"У Министарству се двије године боримо да у склопу репродуктивног здравља обухватимо и област зависности, јер је чињеница да је зависника све више у млађим годинама, а та едукација мора кренути од основне школе да би имали што мање зависника", казала је Тешановићева.

Додала је како очекује добру сарадњу са Министарством просвјете и културе и са Педагошким заводом како би коначно било реализовано увођење репродуктивног здравља као предмета у школама.

Доктор Ненад Бабић, национални координатор за репродуктивно здравље у РС, сматра како би увођење овог предмета у школе представљало велики корак у нашем образовању.

"Наши ђаци имају пуно рупа у знању када је у питању репродуктивно здравље. Прије неколико година смо спровели анкету која је обухватила више од 4.000 ученика из основних и средњих школа и можемо да кажемо да су њихова знања прилично суфицитна. Били су неупућени и у основне ствари као што је пубертет, менструација, абортус и слично", казао је Бабић.

Према његовим ријечима, учење о репродуктивном здрављу користиће свим адолесцентима који не знају пуно о полно преносивим болестима и о сексуалној и репродуктивној култури, са чим треба кренути од малих ногу.

"Кажу да већ у обданишту дјеца треба да се упознају са значењем појединих ријечи, које од њих неће направити искомплексиране особе и у којима неће бити примитивизма који се гради када се пред њих поставе одређене табу теме", каже Бабић.

Открива како Министарство породице, омладине и спорта ради на програму осмишљеном за узрасте ученика најмлађе доби, а у којем би репродуктивно здравље постало редован предмет, преносе Независне новине.

"Сличан програм је већ покренут у Војводини, у Новом Саду, за који постоје приручници и они ће бити адаптирани за РС и за ученике који ће их изучавати", закључио је он.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

елена

18.06.2014 08:45

Боље да уведу бонтон!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја мали Додо

18.06.2014 09:01

Глупост коју само наши стручњаци могу измислити и наметнути. Сеxуално образовање није уведено ни у СРБИЈИ, тек еxпериментално у некој школи у Војводини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

18.06.2014 09:04

Сад че нам дјеца научити да бебе не доносе роде, хехехехе. Уз то че научити све позе при настајању сполног односа. Као да то они не знају, хахахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

18.06.2014 09:15

Добро су се сјетили. @елена, и теби вјероватно треба, чим ниси свјесна важности репродуктивног здравља. Ја нисам баш за сексуално образовање, превише је уско, боље је да буде здравствено васпитање, па у оквиру њега и сексуално образовање наравно.

ОДГОВОРИТЕ