Seksualno obrazovanje ulazi u škole

Učenici u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj će od naredne školske godine na časovima odjeljenske zajednice učiti o reproduktivnom zdravlju.

Republika Srpska 18.06.2014 | 09:40
Seksualno obrazovanje ulazi u škole

 

Na taj način treba da bude početo s prijeko potrebnom edukacijom mladih o seksualnosti, polnim odnosima i njihovim rizicima, te porocima i bolestima zavisnosti, a koja je, prema svim podacima, na jako niskom nivou.

"U našim srednjim i osnovnim školama ima jako mnogo predmeta i časova, djeca su previše opterećena pa smo rasprave na temu o reproduktivnom zdravlju prema nastavnom planu i programu stavili u časove odjeljenske zajednice", kazao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Prema njegovim riječima, ovo je samo prvi korak kada je u pitanju uvođenje ove teme u škole, jer će se nastojati da u narednom periodu ova oblast bude definisana i izučavana zasebno kao predmet.

O kojim temama će učenici na samom početku imati prilike učiti i raspravljati, zasad se ne zna, a prema Damjanovićevim riječima sve će biti jasnije kada bude usvojen nastavni plan i program za narednu školsku godinu, a koji je u fazi javne rasprave.

O neophodnosti ovog predmeta govorila je i Nada Tešanović, ministar porodice, omladine i sporta u Vladi RS, otvarajući 3. simpozijum o bolestima zavisnosti u Banjaluci.

"U Ministarstvu se dvije godine borimo da u sklopu reproduktivnog zdravlja obuhvatimo i oblast zavisnosti, jer je činjenica da je zavisnika sve više u mlađim godinama, a ta edukacija mora krenuti od osnovne škole da bi imali što manje zavisnika", kazala je Tešanovićeva.

Dodala je kako očekuje dobru saradnju sa Ministarstvom prosvjete i kulture i sa Pedagoškim zavodom kako bi konačno bilo realizovano uvođenje reproduktivnog zdravlja kao predmeta u školama.

Doktor Nenad Babić, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje u RS, smatra kako bi uvođenje ovog predmeta u škole predstavljalo veliki korak u našem obrazovanju.

"Naši đaci imaju puno rupa u znanju kada je u pitanju reproduktivno zdravlje. Prije nekoliko godina smo sproveli anketu koja je obuhvatila više od 4.000 učenika iz osnovnih i srednjih škola i možemo da kažemo da su njihova znanja prilično suficitna. Bili su neupućeni i u osnovne stvari kao što je pubertet, menstruacija, abortus i slično", kazao je Babić.

Prema njegovim riječima, učenje o reproduktivnom zdravlju koristiće svim adolescentima koji ne znaju puno o polno prenosivim bolestima i o seksualnoj i reproduktivnoj kulturi, sa čim treba krenuti od malih nogu.

"Kažu da već u obdaništu djeca treba da se upoznaju sa značenjem pojedinih riječi, koje od njih neće napraviti iskompleksirane osobe i u kojima neće biti primitivizma koji se gradi kada se pred njih postave određene tabu teme", kaže Babić.

Otkriva kako Ministarstvo porodice, omladine i sporta radi na programu osmišljenom za uzraste učenika najmlađe dobi, a u kojem bi reproduktivno zdravlje postalo redovan predmet, prenose Nezavisne novine.

"Sličan program je već pokrenut u Vojvodini, u Novom Sadu, za koji postoje priručnici i oni će biti adaptirani za RS i za učenike koji će ih izučavati", zaključio je on.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

elena

18.06.2014 08:45

Bolje da uvedu bonton!

ODGOVORITE
Name

Baja mali Dodo

18.06.2014 09:01

Glupost koju samo naši stručnjaci mogu izmisliti i nametnuti. Sexualno obrazovanje nije uvedeno ni u SRBIJI, tek experimentalno u nekoj školi u Vojvodini.

ODGOVORITE
Name

Milojko

18.06.2014 09:04

Sad če nam djeca naučiti da bebe ne donose rode, hehehehe. Uz to če naučiti sve poze pri nastajanju spolnog odnosa. Kao da to oni ne znaju, hahahahaha.

ODGOVORITE
Name

Vuk

18.06.2014 09:15

Dobro su se sjetili. @elena, i tebi vjerovatno treba, čim nisi svjesna važnosti reproduktivnog zdravlja. Ja nisam baš za seksualno obrazovanje, previše je usko, bolje je da bude zdravstveno vaspitanje, pa u okviru njega i seksualno obrazovanje naravno.

ODGOVORITE