Дрина гута земљу у Амајлијама

Нестаје бијељинско викенд насеље Амајлије.

Република Српска 18.06.2014 | 14:29
Дрина гута земљу у Амајлијама

Корито Дрине се из дана у дан шири, дошло је до ерозије тла и од 5. маја до данас однесено је више од 5 дунума земљишта, што је угрозило десетине викендица.


Дрина поткопава растресито земљише и гута дворишта викендица уз обалу. Више од 15 викенд кућа је остало без тераса, а вода пријети да поткопа и саме темеље, те уништи најстарије викенд насеље у Семберији.

“Тераса испред моје викендице била је 7 метара сада је нема”, каже Ибро Буљбашић, власник викендице.

“Ово су страшна разарања, односи нам дворишта, односи терасе. Највише је уништено за вријеме поплава, међутим вода сваки дан наставља да носи земљиште јер то је слој пјеска. Већ је дошло до самих викендица“ испричао нам је Бобан Јахић, такође власник викендице у викенд насељу Амајлије.

Власници викендица сами се ангажују да учврсте обалу и зауставе продирање воде, улажу све напоре да заштите своје објекте међутим без савјета стручњака не знају како да се одбране.

 “Не знам ни коме да се обратим ни ко је мјеродаван да нам погне. Сами наручујемо камен, камиони нам довозе али ово све остало ангажујемо раднике или окупљамо пријатеље па ручно покушавамо да учврстимо обалу и да се заштитимо” прича Мухамед Буљбашић, власник викендице.

 У ЈУ “Агенција за воде Српске” кажу да је већина ових викендица заведена у катастар општине Богатић која припада територији Републике Србије, те да они немају надлежности да реагују али да ће стручну помоћ пружити сваком ко их контактира.

Из Вода Српске санацију обале ријеке Дрине најављују у наредном периоду.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

бијељина..

18.06.2014 05:25

Ко им је дао дозволе да праве викендице уз "кориту Дрине"? Јос це тразити и одстету..Вријеме је да се поједини властодрзци поцињу затварати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

небитан

18.06.2014 06:35

И треба да тразе одстету. Онај ко им је дао градјевинску дозволу је био дузан да им осигура адекватан простор за становање. Е сад сто се код нас дозвола издаје свакоме и свагдје то је вец други проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

18.06.2014 06:48

Ко је дао хм,Додик и његова лоповска власт..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

18.06.2014 07:04

Мирко стварно не знам цему ти слузи мозак,какве везе има Додик са мјесном заједницом,па ваљда за то је задузен нацелник опстине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

x-25

18.06.2014 07:56

Данас је "нормално" бесправно градити, па чак и у водозаштитном појасу направити кућу. Затим слиједе "напади" актера дивље градње на локалне заједнице:"Ми смо угрожени, тражимо помоћ...", "Запослени у општинама ништа не раде...", како они живе у 21. вијеку а немају приступног пута, водовода и канализације. Локалним заједницама не преостаје ништа друго, да на основу Закона о легализацији бесправно изграђених објеката, по скраченој процедури, уз минималне накнаде, на уштрб осталих становника лок.заједнице, изврши легализацију објекта и изда грађевинску дозволу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

18.06.2014 09:35

Додик је за све крив. Он је успоставио систем КРИМИНАЛА; КОРУПЦИЈЕ; НЕПОТИЗМА И ПАРТИЈСКИХ КЊИЖИЦА. Према томе кад г***ца сједе на ватру крива је глава а не гу**ца. Наш председник ништа није подузео да РС постане правна држава. Имао је апсолутну власт, да то учини. Он је од РС направио ПРЋИЈУ којом владају Тајкуни а не Закон, Суд и Правда. РС је ентитет неправде, који уништава своје грађане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РСА

18.06.2014 09:37

Уколико је општина дала одобрење за употребу ових објеката изграђених на водном земљишту а ЈУ Воде Српске претходно водну дозволу за исте, онда инвеститорима треба и омогућити редовну употребу истих. У супротном- "сами пали, сами се убили".

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејан

18.06.2014 14:58

Земљисте на коме су изградјене викендице без градјевинске дозволе припада Србији стога ни Град Бијељина ни Република Српска нису надлезни за овај проблем.

ОДГОВОРИТЕ