Drina guta zemlju u Amajlijama

Nestaje bijeljinsko vikend naselje Amajlije.

Republika Srpska 18.06.2014 | 14:29
Drina guta zemlju u Amajlijama

Korito Drine se iz dana u dan širi, došlo je do erozije tla i od 5. maja do danas odneseno je više od 5 dunuma zemljišta, što je ugrozilo desetine vikendica.


Drina potkopava rastresito zemljiše i guta dvorišta vikendica uz obalu. Više od 15 vikend kuća je ostalo bez terasa, a voda prijeti da potkopa i same temelje, te uništi najstarije vikend naselje u Semberiji.

“Terasa ispred moje vikendice bila je 7 metara sada je nema”, kaže Ibro Buljbašić, vlasnik vikendice.

“Ovo su strašna razaranja, odnosi nam dvorišta, odnosi terase. Najviše je uništeno za vrijeme poplava, međutim voda svaki dan nastavlja da nosi zemljište jer to je sloj pjeska. Već je došlo do samih vikendica“ ispričao nam je Boban Jahić, takođe vlasnik vikendice u vikend naselju Amajlije.

Vlasnici vikendica sami se angažuju da učvrste obalu i zaustave prodiranje vode, ulažu sve napore da zaštite svoje objekte međutim bez savjeta stručnjaka ne znaju kako da se odbrane.

 “Ne znam ni kome da se obratim ni ko je mjerodavan da nam pogne. Sami naručujemo kamen, kamioni nam dovoze ali ovo sve ostalo angažujemo radnike ili okupljamo prijatelje pa ručno pokušavamo da učvrstimo obalu i da se zaštitimo” priča Muhamed Buljbašić, vlasnik vikendice.

 U JU “Agencija za vode Srpske” kažu da je većina ovih vikendica zavedena u katastar opštine Bogatić koja pripada teritoriji Republike Srbije, te da oni nemaju nadležnosti da reaguju ali da će stručnu pomoć pružiti svakom ko ih kontaktira.

Iz Voda Srpske sanaciju obale rijeke Drine najavljuju u narednom periodu.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

bijeljina..

18.06.2014 05:25

Ko im je dao dozvole da prave vikendice uz "koritu Drine"? Jos ce traziti i odstetu..Vrijeme je da se pojedini vlastodrzci pocinju zatvarati...

ODGOVORITE
Name

nebitan

18.06.2014 06:35

I treba da traze odstetu. Onaj ko im je dao gradjevinsku dozvolu je bio duzan da im osigura adekvatan prostor za stanovanje. E sad sto se kod nas dozvola izdaje svakome i svagdje to je vec drugi problem.

ODGOVORITE
Name

Mirko

18.06.2014 06:48

Ko je dao hm,Dodik i njegova lopovska vlast..

ODGOVORITE
Name

Slavko

18.06.2014 07:04

Mirko stvarno ne znam cemu ti sluzi mozak,kakve veze ima Dodik sa mjesnom zajednicom,pa valjda za to je zaduzen nacelnik opstine...

ODGOVORITE
Name

x-25

18.06.2014 07:56

Danas je "normalno" bespravno graditi, pa čak i u vodozaštitnom pojasu napraviti kuću. Zatim slijede "napadi" aktera divlje gradnje na lokalne zajednice:"Mi smo ugroženi, tražimo pomoć...", "Zaposleni u opštinama ništa ne rade...", kako oni žive u 21. vijeku a nemaju pristupnog puta, vodovoda i kanalizacije. Lokalnim zajednicama ne preostaje ništa drugo, da na osnovu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, po skračenoj proceduri, uz minimalne naknade, na uštrb ostalih stanovnika lok.zajednice, izvrši legalizaciju objekta i izda građevinsku dozvolu.

ODGOVORITE
Name

Slobodan

18.06.2014 09:35

Dodik je za sve kriv. On je uspostavio sistem KRIMINALA; KORUPCIJE; NEPOTIZMA I PARTIJSKIH KNJIŽICA. Prema tome kad g***ca sjede na vatru kriva je glava a ne gu**ca. Naš predsednik ništa nije poduzeo da RS postane pravna država. Imao je apsolutnu vlast, da to učini. On je od RS napravio PRĆIJU kojom vladaju Tajkuni a ne Zakon, Sud i Pravda. RS je entitet nepravde, koji uništava svoje građane.

ODGOVORITE
Name

РСА

18.06.2014 09:37

Уколико је општина дала одобрење за употребу ових објеката изграђених на водном земљишту а ЈУ Воде Српске претходно водну дозволу за исте, онда инвеститорима треба и омогућити редовну употребу истих. У супротном- "сами пали, сами се убили".

ODGOVORITE
Name

dejan

18.06.2014 14:58

Zemljiste na kome su izgradjene vikendice bez gradjevinske dozvole pripada Srbiji stoga ni Grad Bijeljina ni Republika Srpska nisu nadlezni za ovaj problem.

ODGOVORITE